Râul Bâc se transformă într-un canal de deşeuri toxice. Sănătatea locuitorilor Capitalei și din împrejurimi este pusă în pericol

Embed:

Râul Bâc se transformă încet-încet într-un canal de deşeuri toxice. Din cauza iresponsabilităţii unor oameni, sănătatea locuitorilor Capitalei și din împrejurimi este pusă în pericol, iar în apă de mult nu mai există nicio formă de viaţă.

Mai grav este că autorităţile strâng neputincioase din umeri și spun că  nu găsesc sursa poluării, iar din această cauză nu-i pot pedepsi pe vinovați. 

Prin aceste ţevi pentru canalizarea pluvială se scurg zilnic tone de apă murdară. Mai mult, în zonă persistă şi un miros insuportabil. Oamenii care muncesc în preajmă spun că problema este veche de câţiva ani.

"Totul vine de la groapa de gunoi, de sus. Acolo este un izvor. Toate reziduurile se scurg în pământ şi apoi ajung în râu. Se simte un miros specific, care dă de înţeles că groapa de gunoi este sursă de poluare".

"Când se simte mai tare mirosul urât? Şi seara, şi dimineaţa. Miros neplăcut. Când e mai puternic atunci simţi".

"Aici toată vremea este pârăul acesta. Noi nu ştim de unde ea vine. Toţi care sunt primprejur pe aici trăiesc, toţi ştiu, dar ce folos? Trebuie de scos. mă scuzaţi de expresie, rahatul, şi pe urmă tot o să fie normal, dar aşa ce?"

Ecologiştii au prelevat probe de apă pentru a stabili componenţa chimică a substanţelor care se scurg în râu, ca ulterior să identifice sursa de poluare.

"După culoare şi miros mai mult seamănă a apă uzată în amestec cu o apă industrială, fiindcă dacă ar fi fost produs petrolier el deja formează o pieliţă pe suprafaţa apei", a spus  Arcadie Leahu, şeful Centrului Investigaţii Ecologice.

Reprezentanţii Inspectoratului Ecologic din Chişinău spun că le este practic imposibil să stabilească de unde exact se scurg deșeurile.

"Sectoare întregi din municipiul Chişinău se conectează, se branşează neautorizat în sistemele de evacuare a apelor pluviale şi varsă direct în albia râului Bâc toate resturile. Practic în toate din ele sunt atestate intervenţii străine, fiind vorba chiar şi de ape industriale tehnice sau chiar şi de ape de canalizare", a spus Ustim Stârce, şeful Inspectoratului Ecologic Chişinău.

Potrivit Codului Contravenţional, pentru poluarea apelor persoanele fizice riscă amendă de până la 2.400 de lei, iar în cazul persoanelor juridice sancţiunile se ridică la 16 mii de lei.

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu