Răsturnare de situaţie! Fracţiunea PLDM vrea modificarea Constituţiei

Embed:

Deputaţii din fracţiunea PLDM au semnat un proiect de lege pentru amendarea articolului 78 din Constituţie privind alegerea directă a Preşedintelui Republicii. Anunţul a făcut de liberal-democratul Tudor Deliu în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit deputaţilor PLDM, modificările care au fost operate în anul 2000 au creat un model constituţional deficient care a produs blocaje.

"Mecanismul de alegere a preşedintelui statului este unul incomplet şi poate genera situaţii de criză în viitor. Având în vedere cele expluse propunem revenirea la alegerea directă a preşedintelui Republicii Moldova, cu modificarea concomitentă a procedurii de demitere a acestuia", a declarat Deliu.

Tudor Deliu a mai spus că deputaţii PLDM îşi retrag semnăturile de pe proiectul care se referea la modificarea articolului 78 din Constituţie, dat fiind faptul că "acest proiect de lege nu răspunde doleanţelor cetăţenilor Republicii Moldova".

Totodată, Deliu a spus că proiectul de lege, care a fost semnat în primul rând de Vlad Filat, va fi remis Curţii Constituţionale pentru aprobare. 

"Facem un apel către toţi deputaţii din Parlament să susţină această iniţiativă pentru a alege preşedintele în mod direct", a mai spus deputatul PLDM Tudor Deliu. 

În acelaşi context, liberal-democratul a spus că deputaţii PLDM vor organiza un referendum pentru modificarea Contituţiei.

Anterior, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase a declarat că Legea Supremă a ţării nu poate fi modificată prin referendum. 

"Nu a rămas nici timp suficient pentru iniţierea unui referendum de modificare a Constituţiei, deoarece mandatul preşedintelui expiră în mai puţin de şase luni. Şi Comisia de la Veneţia are o atitudine rezervată faţă de referendum ca metodă de modificare a Constituţiei", declarase Tănase.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu