RĂSTURNARE DE SITUAŢIE! Cum vameşii moldoveni vor controla segmentul transnistrean al frontierei

Răsturnare de situaţie în relaţiile Chişinăului cu Tiraspolul! Poliţiştii de frontieră şi vameşii moldoveni vor controla intrările şi ieşirile persoanelor şi transportului, fiind pe partea ucraineană a frontierei.

Guvernul de la Chişinău a dat undă verde negociatorilor moldoveni care vor elabora un protocol ce va prevedea că vameşii şi poliţiştii de frontieră vor putea activa la punctele de trecere ale frontierei de pe teritoriul Ucrainei. E vorba de vamele amplasate de-a lungul segmentului transnistrean. 

Drept proiect-pilot va fi luat punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan şi dacă acesta se va dovedi reuşit, practica se va extinde şi la celelalte posturi ucrainene de-a lungul segmentului transnistrean.

Proiectul va derula cu susţinerea Misiunii UE de asistenţă la frontiera moldo-ucrainenă (EUBAM). Protocolul urmează să fie semnat luna viitoare şi va deveni operaţional în decursul unui an. 

La şedinţa de astăzi, Guvernul a mai convenit asupra unui Acord între Moldova şi Ucraina pentru schimbul de informaţii privind persoanele şi mijloacele de transport, care traversează fontiera de stat moldo-ucraineană.

Documentul prevede organizarea schimbului de informaţii în timp real, recepţionarea şi transmiterea informaţiilor în mod automatizat, şi asigurarea protecţiei informaţiilor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu