Răspunsul Beijingului împotriva celor care critică planul lui Xi Jinping de a nu mai renunţa la putere

Planul Chinei pentru ca preşedintele Xi Jinping să rămână la putere pe termen nedeterminat a stârnit opoziţie puternică pe reţelele sociale iar mişcarea a fost comparată cu dinastia aflată la conducerea Coreei de Nord, scrie digi24.ro.

Răspunzând la reacţiile negative de duminică, luni, China a început o campanie de propagandă şi a blocat anumite articole critice. În acelaşi timp, au fost publicate articole care lăudau Partidul Comunist.

Partidul Comunist a propus duminică eliminarea clauzei constituţionale care limitează un preşedinte la doar două mandate. Astfel, preşedintele Xi Jinping, care este atât şeful partidului cât şi al armatei, ar putea să nu se retragă niciodată.

Propunerea, care va fi votată de parlamentari luna viitoare, face parte parte dintr-un pachet mai larg de amendamente aduse constituţiei.

Printre amendamente, se numără şi adăugarea politicilor lui Xi în Constituţie, crearea unei instituţii anti-corupţie precum şi alte măsuri prin care partidul îşi consolidează puterea.

„Vom deveni Coreea de Nord”, a scris un utilizator pe Weibo, un site chinezesc creat după modelul Twitter. „Urmăm exemplul vecinilor noştri”, a scris altul. Comentariile au fost şterse de pe Weibo duminică după ce site-ul a blocat folosirea sintagmei „două termene limită”.

Ziarul condus de stat, Global Times, a spus într-un editorial că schimbările nu înseamnă că preşedintele va rămâne la putere pentru totdeauna, dar nu a oferit mai multe explicaţii.

„De la reformă, China, condusă de Partidul Comunist, a rezolvat cu succes şi va continua să rezolve eficient problema înlocuirii conducerii partidului şi a ţării. Totul se va face conform legii”, se arată în editorial, făcându-se referire la reformele economice care au început acum patru decenii.

Decizia a provocat nelinişte şi în Hong Kong, acolo unde mişcarea democratică condusă de partidul Demosisto ia avânt.

„Mişcarea, care va permite unei singure persoane să acumuleze putere politică, înseamnă că statul chinez va avea un dictator ca şef de stat – pe Xi Jinping”, a spus Joshua Wong, activist şi liderul partidului Demosisto.

„Legea există doar ca formă în China, iar acest lucru demonstrează că legile chineze există doar ca să servească interesele indivizilor şi ale partidului”, a adăugat el.

Criticile de acest tip vor fi văzute de China, cel mai probabil, ca un complot împotriva partidului.

„De fiecare dată când China ia în considerare reforme şi decizii importante, este important să se ia în calcul şi opinia publică. Amestecul forţelor externe vor afecta opinia publică”, a scris Global Times.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu