Rasismul, în creştere în Marea Britanie după referendum (FOTO/VIDEO)

Peste o sută de incidente de natură rasistă s-au înregistrat de joi încoace, când britanicii au ales "divorţul“ ţării lor de Uniunea Europeană, iar mulţi dintre vinovaţi au invocat explicit Brexitul, scrie adevarul.ro.

O înregistrare video care ar fi fost filmată în Hackney (nord-estul Londrei) vineri dimineaţă arată un bărbat care se ceartă cu cineva aflat într-o maşină.

La un moment dat, bărbatul strigă: "Întoarce-te în ţara ta“, relatează cotidianul britanic „The Independent“, citat de news.ro.

Un album a fost creat pe Facebook, intitulat "Worrying Signs“ ("Semne Îngrijorătoare“), pentru a documenta presupuse incidente în care imigranţi sunt vizaţi de comentarii xenofobe.

Potrivit unui mesaj postat pe Twitter, un italian a fost agresat doar pentru că a întrebat pe cineva cum a votat la referendum. Victima a avut nevoie de copci şi şi-a pierdut un dinte în urma atacului. Au fost vizaţi de abuzuri atât imigranţi originari din state membre UE, cât şi cei din alte state, dar şi persoane născute în Marea Britanie din imigranţi.


"Fără viermi polonezi“

O tânără din Polonia care a ajuns în Marea Britanie cu bursă de studiu, în urmă cu opt ani, a declarat pentru "The Independent“ că s-a temut că rezultatul referendumului va duce la o sporire a intoleranţei, discriminării şi rasismului, dar nu a crezut că fenomenul "va deveni atât de agresiv şi va fi atât de imediat“, subliniază "The Independent“.

La numai câteva ore după anunţarea rezultatelor, tânăra spune că a fost abordată de o femeie care a întrebat-o dacă este poloneză. Când a răspuns că da, femeia i-a spus că ar trebui să îi fie teamă şi că trebuie să obţină viză, dacă vrea să rămână în ţară. "Zâmbetul răutăcios şi modul în care m-a privit m-au făcut să plâng“, a povestit ea.

În vestul Londrei, sediul Asociaţiei Culturale Poloneze a fost vandalizat şi mâzgălit cu graffiti. Poliţia a deschis o anchetă în acest dosar. O altă anchetă a fost deschis sâmbătă, după ce mai mulţi polonezi din Cambridgeshire au primit prin poştă mesaje rasiste, după referendumul la care s-a decis ieşirea Marii Britanii din UE.

Comunitatea poloneză a primit cartoane pe care scria "Plecaţi din UE, fără viermi polonezi“. Mesajul a fost tradus şi în poloneză.

Profesorii de la o şcoală din zona unde au fost descoperite cartoanele le-au aruncat, dar au primit altele, lăsate pe o alee de lângă instituţie. "Suntem la curent (cu incidentul - n. red.) şi am primit o sesizare de la un membru al opiniei publice.

"Investigăm şi îl luăm în serios, pentru că este vorba de o infracţiune rasistă. Încurajăm pe oricine este victimă sau ştie de unde provin (cartoanele - n. red.) să ne contacteze“, a spus inspectorul Nick Percival, de la secţia de poliţie din Cambridgeshire.

Militanţii pro-Brexit, acuzaţi de provocarea fenomenului pe fondul acestor atacuri şi abuzuri, baroneasa Sayeeda Warsi, membră a Partidului Conservatorilor şi a Camerei Lorzilor, a criticat campania pro-Brexit, pentru că a provocat diviziuni şi a fost "xenofobă“.

Warsi a susţinut iniţial ieşirea Marii Britanii din UE, dar s-a răzgândit când liderii acestei tabere au început să pledeze împotriva migraţiei.

"Mi-am petrecut majoritatea weekendului vorbind cu organizaţii, persoane şi activişti care lucrează în domeniul infracţiunilor rasiste, care monitorizează infracţiunile rasiste şi care au evidenţiat nişte rezultate preliminare tulburătoare, începând cu oameni opriţi pe stradă, cărora li se spunea: «Uite, am votat pentru ieşire, este timpul să plecaţi»“, a declarat ea.

"Şi le spun acest lucru unor persoane şi familii care trăiesc aici (în Marea Britanie - n. red.) de trei, patru, cinci generaţii.

Atmosfera pe stradă nu este bună“, a adăugat liderul conservator.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu