Raportul privind ancheta Open Dialog, audiat în Parlament (VIDEO)

Embed:

Parlamentul examinează ancheta privind amestecul Fundaţiei "Open Dialog" în treburile interne ale ţării şi finanţarea ilegală a unor partide. 

"Conform prevederilor statutare şi a informaţiilor declarate pe pagina web a fundaţiei, organizaţia este finanţată din donaţii şi granturi de la persoane fizice, companii şi instituţii din Polonia şi de peste hotarele Poloniei. Aceeaşi sursă menţionează că FOD a obţinut suport financiar şi material de la anumite organizaţii inclusiv focusate pe Federaţia Rusă.

Sursa de bază a finanţării FOD, care nu a fost declarată public şi transparent a fost canalizată tranzitoriu pe conturile bancare ale organizaţiei "SILK ROOD" şi pot fi calificate după cum urmează: a. Originare din tranzacţii cu Ministerul Apărării a Federaţiei Ruse. b. Livrearea de echipamente militare în statele implicate în conflicte regionale. c) Plăţi din zone offshor, cu un traseu şi o provenineţă dubioasă şi necunoscută. d) Din schema de spălare a banilor aşa numit " Landromat rus". e) Originari din frauda bancară produsă în Republica Moldova", a precizat Igor Vremea, deputat PDM.

Totodată, în raportul privind ancheta Open Dialog se menţionează că:

"Pe lângă activitățile declarate, se implică în foruri internaționale în interesul statelor post-sovietice. Tacticele aplicate de Ludmila Kozlovska şi ONG -urile sale sunt asimilate strategiilor de lobby, dar cu depăşirea limitelor acestora având un caracter de atac şi operaţiune direcţionată contra unor state aparte, autorităţi ale acestor state, pentru a face o presiune politică, dar şi mediatică din exterior în interesul persoanelor aflate în zona de inters a FOD. Multiple cazuri vizează afacerişti cu trecut dubios şi averi impunătoare originari din fosta URSS, actualmente mulţi din CSI.

Presa poloneză a scris că FOD foloseşte în acest proces fenomenul fake news ca să-şi prezinte clienţii cu probleme de ordin procesual penal drept victime ale persecutărilor politice.

FOD, şi în mod special soţul Ludmilei Kozlovska, a întreprins mai multe acţiuni îndreptate contra autorităţilor poloneze, principalul aliat al Ucrainei şi totodată principalul duşman al Rusiei în UE".

Mai multe detalii privind din raportul prezentat în plen de către deputatul PDM Igor Vremea, președinte al comisiei de anchetă în materialul video de mai sus.

Citeşte şi: Cazul Open Dialog. Andrei Năstase și Maia Sandu ar putea fi cercetați pentru TRĂDARE DE PATRIE

Citeşte şi: SCHEMA din RAPORTUL SECRET privind ancheta Open Dialog, prezentată în Parlament (FOTO)

Amintim că, luni, liderii PAS şi PPDA au refuzat din nou să participe la audierile Comisiei parlamentare, care examinează implicarea Fundației "Open Dialog" în politica internă a ţării, dar şi finanţarea unor partide. Ajunşi la uşa Parlamentului, Maia Sandu şi Andrei Năstase au cerut repetat ca şedinţa să fie publică, deşi acest fapt contravine legii, după care au făcut cale întoarsă.

Deşi Maia Sandu şi Andrei Năstase resping orice legătură directă cu Fundaţia "Open Dialog", în mediul online au apărut mai multe fotografii care demonstrează că cei doi ar fi participat la cel puţin două evenimente organizate cu suportul acestui ONG, acuzat că face lobby pentru infractori periculoși, beneficiază de finanțări dubioase și livrează echipament militar în Donbas.

Citeşte şi: Întrebări pentru Sandu și Năstase: Ştiau că Fundaţia Open Dialog a primit 2 milioane de dolari de la Platon?

În această vară, şefa ONG-ului, Ludmila Kozlovska, a fost expulzată din UE pentru legături cu serviciile speciale ruseşti. Recent, la Varşovia, delegați din mai multe țări OSCE au acuzat fundația că face lobby pentru infractori periculoși, beneficiază de finanțări dubioase și livrează echipament militar în Donbass.   

Jurnaliştii de la Zeppelin au scris anterior că Fundația "Open Dialog", finanțată de controversatul oligarh Muhtar Abliazov, a făcut lobby în Europa și pentru partidele conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase. În această schemă figurează și  interlopul Veaceslav Platon.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu