Raportul premierului Leancă la 100 de zile de activitate: Nu am reuşit totul, dar am onorat principalele angajamente

Embed:

Premierul Iurie Leancă a prezentat astăzi raportul cu privire la realizările Guvernului în primele 100 de zile de activitate. Şeful Executivului a declarat că toate angajamentele au fost onorate, însă mai este mult de lucru. Printre principalele realizări enumerate de prim-ministru sunt crearea locurilor de muncă, lupta cu corupţia şi accelerarea parcursului european.

"Am ştiut că nu vom putea rezolva problemele într-o perioadă scurtă, însă pentru a atinge rezultate bune trebuia să ducem la capăt mai multe acţiuni menite să schimbe viaţa oamenilor", a menţionat din start premierul.

Iurie Leancă a precizat că în această perioadă au fost create 500 locuri de muncă, în urma proiectelor de reabilitare a drumurilor, iar alţi 2.000 de oameni vor munci la repararea drumurilor, începând de anul vitor.

Totodată, în această perioadă, au fost acordate peste 1.600 de granturi şi credite întreprinderilor mici şi mijlocii. În agricultură au fost menţinute peste 40.000 de lcouri de muncă, iar atle 1.200 de locuri de muncă au fost create datorită subvenţiilor.

În ceea ce priveşte lupta cu corupţia, premierul a subliniat că acest flagel este asemeni unei boli şi este nevoie de timp pentru a fi tratat.

"Lupta cu corupţia este ca un cancer, creează obstacole în business, creează o mulţime de pronleme în viaţa cotidiană. Lupta cu coruptia nu se câştigă imediat, încă avem cozi la ghişee, reguli ambiguee în legislatiatie, serviciul electronic nu este unicul lucru pe care îl facem, ne-am obligat să atragem noi oameni, 2.300 în Ministerul de Interne, 1.300 au fost suplinite, în special cu femei. 600 de poliţişti au primit uniforme noi, produse în Moldova", a declarat Iurie Leancă.

Printre realizări, premierul a mai enumerat finalizarea proiectului de lege care prevede tragerea la răspundere a judecătorilor, aprobarea unui set de măsuri care vor elimina gradual corupţia, lansarea lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni, a serviciul e-apostilă, dar şi a celui de plăţi electronice MPay.

Referitor la cel de-al treilea angajament, premierul a menţionat finalizarea negocierilor privind Acordul de liber schimb, astfel încât să fie parafat pe 22 noiembrie, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

"Nu am reuşit totul, mi-aş fi dorit să avem mai multe locuri de muncă, mai multe rezultate în lupta cu corupţia, să avem o creştere a investiţiilor. Chiar dacă ne-am onorat principalele angajamente, mai avem mult de lucru, e un început bun", a mai declarat Iurie Leancă.

Publika.md precizează că Iurie Leancă a fost propus pentru funcţia de prim-ministru de către Partidul Liberal Democrat din Moldova. Pentru învestirea noului executiv au votat 58 de deputaţi ai coaliţiei pentru guvernare pro-europeană. Precedentul guvern, condus de liderul PLDM, Vlad Filat, a fost demis de Parlament pentru acte de corupţie.

După câteva zile de la învestirea Guvernului, premierul Iurie Leancă a anunţat priorităţile pentru 100 de zile, printre acestea se numără crearea locurilor de muncă, o combatere mai eficientă a corupţiei, iar pe plan extern - apropierea de Uniunea Europeană.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu