Raportul Kroll 2: 600 de milioane de dolari au fost sustrași din BEM, BS şi Unibank

Embed:

Cel puțin 600 de milioane de dolari au fost sustrași din Banca de Economii, Unibank și Banca Socială în perioada 2012-2014. BNM a publicat o sinteză detaliată a celui de-al doilea raport Kroll, realizat de Steptoe and Johnson. Spălarea de bani ar fi fost organizată și coordonată de reprezentanţii grupului Șor.

Potrivit Kroll 2, banii din băncile moldovenești erau împrumutați unor companii din grupul edilului de Orhei, Ilan Șor, care ulterior îi transferau în două bănci din Letonia.

O parte din bani se întorceau în instituțiile financiare din țara noastră, pentru a restitui unele împrumuturi și a permite continuarea schemei, iar restul dispăreau prin intermediul unor off-shor-uri din Belize sau Panama.

Sinteza de 57 de pagini dezvăluie în detalii schema acordării creditelor neperformante şi cine erau beneficiarii finali. În document se mai spune că experții Kroll au dat de urmele banilor, iar în curând vor începe procedurile de restituire a acestora.

Procesul ar putea dura până la doi ani. Potrivit BNM, raportul Kroll 2 va fi analizat, după care se vor lua măsuri pentru a îndepărta carențele din sistemul bancar care au permis realizarea acestei fraude.

Reprezentanții Kroll vor veni la Chișinău la începutul anului viitor, pentru a participa la o sesiune de lucru comună cu autoritățile competente de la noi.

Atunci, anchetatorii moldoveni vor primi datele operative cu referire la urmărirea fondurilor fraudate, inclusiv lista beneficiarilor.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Moldova, James Pettit, a declarat, la un post de televiziune, că publicarea sintezei raportului Kroll 2 este o realizare semnificativă şi va trebui mult efort pentru a termina această investigaţie, care ar putea dura mai mulţi ani.  

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu