Raportul final al OSCE privind alegerile parlamentare din 24 februarie: Au fost corecte, deschise şi competitive

Embed:

Alegerile parlamentare din 24 februarie au fost, în general, corecte, deschise și competitive, iar drepturile fundamentale ale omului au fost respectate. Acestea sunt concluziile Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului din cadrul OSCE, care a prezentat ultimul raport de monitorizare a campaniei electorale şi a  scrutinului. 

Biroul din cadrul OSCE au apreciat activitatea Comisiei Electorale Centrale și a consiliilor electorale de circumscripţie, care au organizat procesul de vot, pentru maniera profesionistă și transparentă. Mai ales că alegerile parlamentare au avut loc în baza unui nou sistem de vot, iar în aceeaşi zi cu scrutinul a fost organizat şi un referendum național.

În raport mai este menționat faptul că majoritatea aspectelor tehnice au fost administrate corect, la toate nivelele. Şi asta datorită programelor de instruire organizate pentru toți membrii birourilor electorale și secțiilor de votare. Totuși, experţii recomandă o pregătire mai bună a acestora.

CEC a mai fost lăudat pentru că a facilitat participarea alegătorilor cu dizabilități, echipând secțiile de votare cu lupe și buletine de vot speciale pentru nevăzători. Totodată, a fost apreciată instalarea camerelor de supraveghere în secțiile de votare, dar şi majorarea numărului de secții de vot în străinătate.

Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului mai apreciază eforturile guvernării de a implementa o serie de amendamente recomandate de Comisia de la Veneția în urma scrutinelor precedente. Biroul din cadrul OSCE a recomandat însă autorităților să revadă cadrul legal pentru a elimina ambiguitățile din Codul Electoral.

Cât despre campania electorală, aceasta a fost, în general, una paşnică şi competitivă. Incidentele care au avut loc nu au fost în măsură să influenţeze rezultatul votului. În raport, s-a accentuat şi faptul că, pentru prima dată, candidații au fost nevoiți să primească un certificat de integritate, care confirmă că aceștia sunt curați în fața legii.

În conformitate cu legea, instituţiile de presă de la noi au oferit mai multe platforme de promovare a mesajelor electorale, inclusiv timp gratuit de emisie în direct, au fost organizate dezbateri şi talk-showuri. Ceea ce a mai ieşit în evidenţă a fost faptul că unii concurenţi electorali au lăsat la o parte aspectul geopolitic și s-au axat pe subiectele creării locurilor de muncă, asistenței sociale, pensiilor, luptei împotriva corupției și dezvoltării economice.

În ultimele zile de dinaintea scrutinului, s-au întețit însă acuzele reciproce și atacurile la persoană. Raportul menționează că ziua alegerilor s-a scurs, în general, fără incidente majore. Deschiderea secțiilor și procesul de vot s-a desfăşurat normal.

Observatorii din partea partidelor, cei independenți și internaționali au fost prezenți în peste 95 la sută din secțiile de votare și au putut monitoriza liber toate etapele procesului electoral, ceea ce a contribuit la transparența procesului electoral. În premieră, au fost permisă agitaţia electorală în ajunul şi în ziua scrutinului.

În context, Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului recomandă interzicerea agitaţiei în ziua scrutinului nu doar în interiorul secțiilor de votare, ci și în preajma acestora, pentru a evita presiunea asupra alegătorilor.

De asemenea, procesul de numărare a voturilor a primit calificative pozitive în 93 din cele 117 secții de vot la care au fost prezenți observatori.

 
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu