Raportul comisiei de anchetă a fundației Open Dialog și întrebările la care nu au vrut să răspundă Maia Sandu și Andrei Năstase (FOTO/VIDEO)

Astăzi, au continuat audierile în cadrul Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept ale acuzațiilor de imixtiune din partea Fundaţiei Open Dialog şi fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice. În context, Igor Vremea, preşedintele comisiei de anchetă a implicării Fundaţiei Open Dialog în politică a venit cu unele declaraţii:

"Astăzi am definitivat şi am aprobat împreună cu colegii din comisia de anchetă raportul comisiei pe marginea activităţii noastre şi am reflectat toate recomandările în el. Deja în dependenţă de decizia biroului permanent îl vom prezenta Plenului Parlamentului. 

După cum ştiţi cu toţii şi noi am anunţat în principiu unii invitaţi ai comisiei au preferat să nu se prezinte la audierile pe care comisia le-a desfăşurat. Astfel că, au preferat să facă unele declaraţii publice inclusiv în privinţa comisiei de anchetă. Respectiv împreună cu colegii din comisia de anchetă am decis să întrebăm o parte din temele pe care împreună cu acei invitaţi am fi vrut să le discutăm şi care au rămas din păcate fără răspuns. 

Totodată, vreau să vedeţi cât de important era ca dumnealor să vină şi să se prezinte la comisie şi să răspundă la aceste întrebări, inclusiv acele conexiuni care le-au avut sau le au cu Fundaţia Open Dialog. 

Suplimentar e clar că noi am fi prezentat pe lângă informaţia publică şi unele probe care şi de fapt au determinat acel caracter închis al şedinţelor de desfăşurare a comisiei de anchetă. Şi clar că în respectivele blocuri de întrebări pe care dumnevoastră le-aţi prezentat nu sunt prezentate acele tipuri de întrebări care au caracter restrucţional şi confidenţial", a spus Igor Vremea, preşedinte al comisiei de anchetă a implicarii Fundaţiei Open Dialog în politică.

 

Totodată, Igor Vremea a sugerat să se aştepte desfăşurarea raportului în Plenul Parlamentului pentru a putea spune dacă s-a demonstrat într-adevăr o legătură între Fundaţia Open Dialog şi partidele politice vizate în această anchetă.

"Să aşteptăm desfăşurarea prezentării în Plenul Parlamentului a raportului respectiv. Noi am reflectat mai multe concluzii ale noastre, mai multe observaţii, analize asupra tuturor materialelor, care în principiu comisia le-a obţinut, care le-a furnizat uneia sau altei insituţii, inclusiv şi cele care sunt publice sau nu au fost publice", a mai menţionat Igor Vremea, preşedinte al comisiei de anchetă a implicarii fundaţiei Open Dialog în politică.

De asemenea, preşedintele comisiei de anchetă a menţionat că s-ar fi dorit ca din prima sursă să se afle unele răspunsuri la anumite întrebări, chiar şi cele cu caracter confidenţial. 

"Noi am vrut din prima sursă să aflăm unele răspunsuri la anumite întrebări, inclusiv şi cele cu carcter confidenţial, fiindcă nu le putem prezenta altfel. Noi am formulat ale noastre concluzii şi recomandări. E clar că dacă vor fi susţinute de Plenul Parlamentului vor fi adresate celor pe care noi i-am indicat nemijlocit în aceste recomandări, a spus Igor Vremea, preşedinte al comisiei de anchetă a implicarii fundaţiei Open Dialog în politică.

PUBLIKA.MD aminteşte că: În această vară, şefa ONG-ului, Ludmila Kozlovska, a fost expulzată din UE pentru legături cu serviciile speciale ruseşti. Recent, la Varşovia, delegați din mai multe țări OSCE au acuzat fundația că face lobby pentru infractori periculoși, beneficiază de finanțări dubioase și livrează echipament militar în Donbass.   

Jurnaliştii de la Zeppelin au scris anterior că Fundația "Open Dialog", finanțată de controversatul oligarh Muhtar Abliazov, a făcut lobby în Europa și pentru partidele conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase. În această schemă figurează și  interlopul Veaceslav Platon.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu