Raportul anchetei "Open Dialog" în politica internă a ţării, dezbătut aproape trei ore

Embed:

Raportul comisiei parlamentare, care a investigat amestecul Fundaţiei "Open Dialog" în politica internă a ţării, dar şi finanţarea unor partide a fost dezbătut aproape trei ore.

Subiectul a provocat discuţii aprinse, care pe alocuri, au avut loc cu uşile închise. Deputaţii din opoziţie au încercat să-i ia apărarea Maiei Sandu, lui Andrei Năstase şi Fundaţiei "Open Dialog", dar au declarat că procurorii sunt cei care trebuie investigheze şi să dea un verdict. 

"Adevărul se vede că nu poate fi ascuns, șocul şi emoțiile sunt atât de mari, cel puțin pentru unii colegi din stânga, li s-a blocat în fața ochilor, li s-au blocat timpanele, nu văd, nu aud", a spus deputatul PDM, Sergiu Sîrbu.

Opoziţia a criticat raportul, dar în acelaşi timp nu a negat faptul că informaţiile din document sunt temei pentru iniţierea unei anchete.

"La companiile de lobbyism apelează în mare parte cei care încalcă legea, în marea majoritate a cazurilor şi aceste companii de lobbyism încearcă să facă aceste spălări de imagine. Aşa vedem cazul lui Platon în această situație şi nu numai. Vedem că la această asociație au apelat şi alte persoane din spațiul CSI, care au încălcat legea", a spus deputatul PL, Lilian Carp.

"Ţinând cont de pozițiile noastre, ale comisei parlamentare, pot fi încadrate şi ca spălare de bani, şi ca trădare de patrie. Este vorba de ațâțarea vrajbei avem şi aşa componentă de infracțiuni, dar noi am zis că organele de drept urmează să investigheze sub toate aspectele", a spus preşedintele comsiei de anchetă, Igor Vremea.

"Nu contează cât costă biletul, dar contează foarte mult de unde sunt banii pentru bilet. Dar banii sunt din vânzarea armamentului inclusiv în Lugansk şi Donețk", a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

"Fundaţia “Open Dialog”şi doamna Kozlovska, preşedinta agestui ONG au fost finanţaţi inclusiv din miliardul furat din Republica Moldova. Acţiunile partidelor de opoziţie, PAS şi PPDA, au fost finanţate inclusiv din acest fond", a spus deputatul PDM, Cornel Dudnic.

"Beneficiarii furtului miliardului au fost şi unele partide extraparlamentare, lideri pretinşi care au ieşit şi au strigat: “unde-i miliardul”, luni de zile, ani de zile. De fapt, ca să înţelegem că tocmai ei sunt cei cu pufuşor pe botişor", a spus deputatul PDM, Valentina Stratan.

"Mie mi se pare că depăşeşte competenţele comisiei de anchetă să-i recomanzi Procuraturii ce să facă, la ce articol trebuie să atragă atenţii şi până unde trebuie să meragă", a spus preşedintele fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

"Procuratura bineînțeles că nu sunt copii mici", a spus preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Comisia de anchetă şi-a început activitatea în 13 octombrie, iar şedinţele s-au desfăşurat cu uşile închise. O parte din raportul aprobat în Parlament este secret.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu