Raport: Talibanii au pierdut controlul a trei districte afgane, pentru prima dată din 2016

Militanţii talibani au pierdut controlul a trei districte afgane, pentru prima dată din 2016, a indicat Inspectorul general special american pentru reconstrucţie în Afganistan (SIGAR) într-un raport dat publicităţii marţi, scrie agerpres.ro.

Talibanii controlau la jumătatea lunii mai 56 din cele peste 400 de districte afgane, faţă de 59 în ianuarie, potrivit organismului de supraveghere înfiinţat de către Congresul SUA.

La jumătatea lunii mai, guvernul afgan controla 56,3 % din toate districtele, înregistrându-se o scădere uşoară faţă de 57 % în mai 2017, potrivit raportului SIGAR.

În provincia Uruzgan, talibanii controlează sau îşi menţin influenţa asupra a şase districte şi 53 % din populaţia lor. În Kunduz, militanţii deţin controlul a cinci din cele şapte districte ale provinciei şi asupra a 62 % din populaţie. Persistă însă controlul puternic al talibanilor în provincia Helmand, unde nouă din cele 14 districte şi 65 % din locuitori se află sub dominaţia lor.

Raportul SIGAR subliniază de asemenea numărul mare de victime în rândul armatei afgane. Forţele guvernamentale au pierdut circa 8.500 de militari în perioada aprilie 2017 - jumătatea lunii mai 2018, respectiv 23 de persoane în medie pe zi.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu