Raport PROMO-LEX: PSRM, Blocul ACUM, PN au comis cele mai multe încălcări

Embed:

Primii la încălcarea legii. Socialiştii, cei din Blocul ACUM şi reprezentanţii Partidului politic "Partidul Nostru" sunt lideri la capitolul încălcări comise pe final de campanie electorală. Cel puţin asta este constatarea reprezentanţilor Promo-Lex, care au prezentat al patrulea raport de monitorizare a concurenţilor electorali.

Potrivit datelor, pe final de campanie, reprezentanţii partidelor politice s-au activat şi au început să-şi facă din plin campanie de promovare.

Promo-Lex a înregistrat un număr de cel puţin o mie de cazuri de activităţi electorale. Pentru comparaţie, cifra este de şapte ori mai mare decât în precedentul raport de monitorizare. Cele mai multe evenimente cu tentă electorală au fost organizate de PSRM, mai exact aproape 30 la sută din numărul total. Aceştia sunt urmaţi de cei din Blocul ACUM cu 20%. Iar reprezentanţii Partidul politic "Partidul Nostru" s-au promovat prin diverse activităţi în proporţie de 13 procente. 

Socialiştii sunt fruntaşi şi la capitolul încălcări prin utilizarea resurselor administrative. Este vorba despre întrunirile electorale în instituţiile publice. Reprezentanţii Promo-Lex au înregistrat 84 de cazuri: în 33 sunt implicaţi cei de la PSRM, în alte 18 cazuri, blocul ACUM, aceştia fiind urmaţi de "Partidul Nostru" cu 10 încălcări de acest gen.

Tot PSRM a fost cel mai darnic pe final de campanie. Socialiştii sunt primii la numărul de încălcări privind oferirea de cadouri în scop electoral. Din cele şapte cazuri semnalate, cinci aparţin PSRM. Socialiştii au oferit pungi cu produse alimentare, au reparat porţiuni de drum sau au oferit biciclete.

Un singur caz de oferire de cadouri electorale a fost înregistrat de PDM, este vorba despre o excursie, şi tot un caz de PL. Liberalii au oferit cadouri câştigătorilor unei competiţii sportive.

"Am atestat cel puţin şi opt cazuri în care par să fie încălcate prevederile articolului 52, alineatul 8, Cod electoral, în ceea ce priveşte utilizarea simbolicii de stat, a autorităţilor publice, reiterăm că poziţia noastră ca misiune că aceste norme sunt imperfecte şi utilizate cu rea credinţă pot duce la consecinţe nu prea plăcute", a declarat Pavel Postică,  director de programe "Promo-LEX". 

Am sunat la serviciul de presă al PSRM pentru a obţine o reacţie. Irina Astahova a negat acuzaţiile şi ne-a spus că PSRM-ul a acţionat în limitele legale. Liderii Blocului ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase, nu ne-au răspuns la telefon pentru o reacţie. Nici liderul partidului politic "Partidul Nostru" nu a vrut să comenteze. Acesta ne-a spus că nu poate vorbi şi a închis telefonul.

Raportul de monitorizare a fost efectuat în perioada 25 septembrie - 16 octombrie. Alegerile locale generale vor avea loc duminică.

Lasă un comentariu