Raport PL: Dodon şi Greceanîi, figuri cheie în provocarea crizei din sistemul bancar

Actualii lideri socialişti Igor Dodon şi Zinaida Greceanîi sunt direct responsabili de situaţia în care se află cele trei bănci - Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială, prin deciziile pe care le-au luat pe vremea când deţineau înalte funcţii în guvernul PCRM. 

Cel puţin asta reiese dintr-un raport elaborat şi dat publicităţii de deputatul liberal (PL) Iurie Chirinciuc.

"Prin eliminarea impozitului pe venit de către ministrul Economiei de atunci, Igor Dodon, băncile comerciale au scăpat de singurul impozit pe care îl plăteau. Astfel, eliminarea impozitului pe venit pentru persoanele juridice a condus la neraportarea tranzacţiilor cu mijloace financiare "migratoare", de origine dubioasă, în aşa fel pierzându-se urma acestor tranzacţii de spălare de bani", se spune în raport.

"Zinaida Greceanîi, președintele fracțiunii socialiștilor, a fost cea care, în calitate de prim-ministru, a permis preluarea Investprivatbank (IPB) de către BEM, astfel, contribuind semnificativ la ascunderea ilegalităților comise la IPB și încărcarea balanței BEM cu active toxice. În același timp, Greceanîi a făcut parte din grupul de lucru privind transformarea Republicii Moldova într-un tranzit pentru banii "migratori"", mai afirmă deputatul liberal în cercetarea sa.

Publika.md aminteşte că, ieri, Parlamentul a audiat cu uşile închise, un raport despre situaţia la cele trei bănci, după care au urmat demiterile viceguvernatorului Băncii Centrale Emma Tăbârţă şi a preşedintelui Comisiei Naţionale a Pieţii Financiare, Artur Gherman. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu