RAPORT: Moldova se află printre țările cu cel mai mulţi procurori pe cap de locuitor

Embed:

Moldova se află printre țările cu cel mai mulţi procurori pe cap de locuitor. Numărul funcțiilor de procuror este cu 43% mai mare decât al judecătorilor. În timp ce în ţările cu o democraţie avansată lucrurile stau invers.

Cel puţin asta arată datele Centrului de Resurse Juridice din Moldova. Potrivit experţilor, în ciuda acestei discrepanţe, în ţara noastră justiţia se face cu o viteză impresionantă, dar nu neapărat calitativă.

Potrivit Centrului de Resurse Juridice, în Moldova activează 720 de procurori, cărora le revin 504 posturi. Numărul acestora este sub media europeană. Astfel, în ţara noastră, la 100 de mii de locuitori le revin 13 magistraţi, adică ne aflăm pe locul nouă din 12 ţări analizate.

Potrivit datelor, Bulgaria deţine numărul cel mai mare, unde sunt 32 de jurişti la 100 de mii de oameni. Urmează în clasament Lituania şi Letonia. Vecinii de peste Prut au o cotă de peste 23 de judecători la 100 de mii de locuitori.

"Numărul judecătorilor şi procurorilor nu s-a schimbat semnificativ în ultimii ani. Noi venim dintr-un trecut în care procuratura era puternică şi domina justiţia. Atunci când ai un număr mai mare de procurori decât judecători inevitabil ai mai multe dosare penale", a spus VLADISLAV GRIBINCEA
preşedinte CRJM.

De cealaltă parte, reprezentanţii ministerului de profil spun că vor analiza datele şi că până în prezent nu au fost sesizaţi pe marginea acestui subiect.

"Lucrul acesta trebuie analizat cu foarte mare atenţie în raport cu numărul de dosare, volumul de muncă, capacitatea de a face faţă la numărul de sesizări", a spus VERONICA MIHAILOV - MORARU, secretar de stat la Ministerul Justiţiei.

Acelaşi raport arată că Moldova este ţara cu cea mai mare viteză de soluţionare dosarelor. Cauzele sunt examinate de trei ori mai rapid decât media europeană.

"Această grabă are un preţ, calitatea actului de justiţie care de multe ori a fost criticat de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului", a spus VLADISLAV GRIBINCEA, preşedinte CRJM.

Ultimele date din 2016, arată că judecătoriile din Moldova soluționau toate categoriile de cauze în prima instanță, apel și recurs în doar 259 de zile, asta în timp ce media europeană este de 723 de zile.

Analiza „Justiția din Republica Moldova în cifre – o privire comparativă” a fost implementată în perioada august-septembrie 2019, cu suportul Ambasadei Suediei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu