Raport în Parlament: Open Dialog, finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin Laundromat

Embed:

Fundația "Open Dialog" ar fi fost finanțată din banii scoși ilegal din Federația Rusă prin vestitul Laundromat. Prin Moldinconbank, controlat de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate doar în perioada 2010 - 2014 peste 20 de miliarde dolari, susţine preşedintele comisiei de anchetă, Igor Vremea, care s-a ocupat de anchetarea cazului.

Potrivit președintelui comisiei de anchetă, Fundatia Open Dialog aduna bani din operatiuni ilicite, iar interesul instituţiei faţă de Republica Moldova a apărut în anul 2016,  imediat după arestarea şi extrădarea din Ucraina în Moldova, a omului de afaceri Veaceslav Platon.

Schema, făcută publică de deschide.md, arată că banii veneau la Open Dialog de la compania Silk Road. Potrivit lui Igor Vremea,  aceasta avea mai multe surse de finanţare.

"Sursa de bază a finanţării FOD, care nu a fost declart public şi transparent a fost canalizată tranzitoriu pe conturile bancare ale organizaţiei "SILK ROOD" şi pot fi calificate după cum urmează: A. Originare din tranzacţii cu Ministerul Apărării a Federaţiei Ruse. B. Livrearea de echipamente militare în statele implicate în conflicte regionale. C. Plăţi din zone offshor, cu un traseu şi o provenineţă dubioasă şi necunoscută. D. Din schema de spălare a banilor aşa numit " Landromat rus". E. Originari din frauda bancară produsă în Republica Moldova în perioada de până în 2014", a menţionat Igor Vremea.

Portalul deschide.md a publicat o schemă din raportul secret referitor la implicarea fundației Open Dialog în treburile interne ale statului, prezentat astăzi în Parlament de către o comisie specială. Membrii acesteia au investigat, inclusiv, finanțarea de către Open Dialog a unor partide politice moldovenești. Liderii PAS şi PPDA, care au călătorit la Bruxelles pe banii fundației, au refuzat să participe la audierile comisiei. Președinta ONG-ului, Ludmila Kozlovska, a fost expulzată în vara acestui an din Uniunea Europeană pe motiv că ar avea legături cu serviciile speciale rusești. Fundația a fost acuzat că face lobby pentru infractori periculoși, beneficiază de finanțări dubioase și livrează echipament militar în Donbass.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu