RAPORT: În Armata Moldovei sunt încorporaţi tineri bolnavi de tuberculoză, hepatită cronică sau cu maladii psihice

Embed:

În Armata Moldovei sunt încorporaţi tineri bolnavi de tuberculoză, hepatită cronică sau cu maladii psihice. Este concluzia Procuraturii Generale, care a făcut o anchetă a procesului de încorporare. Datele au fost prezentate la şedinţa de astăzi a Executivului. 

Procurorii au constatat că de vină sunt doctorii din Comisiile medico-militare. "După încheierea procesului de încorporare pe diverse motive unii militari în termen au fost reexaminaţi fiind depistate maladii grave. Pe parcursul acestor trei ani, peste 350 de militari au fost retrocedaţi sau întorşi acasă din motive de boală. Mult mai gravă este situaţia când se încorporează rectruţi în serviciul militar cu maladii psihice", a declarat adjunctul procurorului general Iurie Garaba.

Raportul adjunctului procurorului general nu l-a impresionat pe viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, care îşi căuta de propriile treburi. Acest lucru l-a deranjat pe şeful Guvernului.

Potrivit Procuraturii Generale, în ultimii trei ani, doar o mică parte dintre tinerii care chemaţi la comisiile medico-militare au fost declaraţi apţi.

Astfel, în 2011, dintre cei 38 de mii de tineri care au fost examinaţi, doar 3700 au fost înrolaţi. În 2012, în armată au ajuns doar 3500 dintre cei 30 de mii de tineri care au trecut examenul medical. Iar anul trecut, dintre cele 8300 de persoane chemate la comisii medico-militare, aproape 1500 au fost înrolate. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu