Raport FMI: Economia Moldovei îşi revine. Pronosticurile pentru anul viitor

Embed:

Fondul Monetar Internaţional este încrezător în perspectivele economiei moldoveneşti. În cel mai recent raport privind evoluţiile în lume, instituţia a revăzut în creştere principalii indicatori de performanţă ai ţării noastre, comparativ cu prognozele din luna aprilie. 

Dacă în luna aprilie FMI era rezervat în privinţa evoluţiilor din economia moldovenească, indicând o creştere a Produsului Intern Brut de doar jumătate de procent, atunci în raportul din octombrie indică deja o creştere de doi la sută.

Şi perspectivele pentru 2017 au fost îmbunătăţite. Pentru anul viitor, FMI prognozează o creştere economică de trei la sută, faţă de 2,5 la sută, cât era pronosticat în raportul anterior. 

Fondul şi-a îmbunătăţit prognozele şi în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor.

Pentru acest an este prevăzută o inflaţie de 6,8 la sută, cu trei puncte procentuale inferioară celeia estimate în luna aprilie.

Tot cu trei puncte procentuale a fost micşorată prognoza de inflaţie şi pentru anul viitor, până la nivelul de 4,4 la sută.

Anterior, şi Biroul Naţional de Statistică indica în rapoartele sale că economia moldovenească accelerează, după căderea din 2015.

Dacă în primul trimestru PIB-ul a  crescut cu doar 0,8 la sută, atunci în trimestrul doi avansul economic a fost de peste două ori mai mare, adică de 1,8 la sută.

În total, creşterea economică cumulată pentru ambele trimestre a fost de 1,3 la sută, potrivit Biroului Naţional de Statistică.

Valoarea PIB-ului în şase luni a fost de aproape 60 miliarde de lei.  

Contribuții importante la creșterea economiei au avut serviciile financiare, comerțul cu ridicata și amănuntul și sectorul de informații și comunicații.  

Pe aceeaşi temă