RAPORT: Cele mai atractive sectoare din economia naţională pentru investiţiile străine

Embed:

Industria extractivă şi piscicultura sunt singurele sectoare din economia naţională care nu reuşesc să atragă investiţii străine. De la independenţă încoace, aceste două domenii nu au primit niciun leu de la companii din afara ţării, arată datele Băncii Naţionale.

Investitorii străini au acordat un milion de dolari pentru învăţământul din ţara noastră, iar sectorul sănătăţii şi asistenţei sociale a primit 18 milioane de dolari.

Domeniul cel mai răsfăţat de investitorii străini este cel energetic. Totalul capitalului atras la sfârşitul anului 2014 era de aproape un miliard de dolari sau a treia parte din stocul total al investiţiilor.

Urmează în top industria prelucrătoare, cu aproape 600 milioane de dolari. Pe locul trei este sectorul financiar cu investiţii din afara ţării de peste 400 milioane de dolari.

În ce priveşte originea investiţiilor, pe primul loc este Rusia, de unde au venit aproape 800 de milioane de dolari. Urmează Olanda, cu peste 350 milioane de dolari, şi Cipru, de unde au venit peste 260 milioane de dolari.

Potrivit Biroului Național de Statistică, la sfârșitul anului 2014, soldul total al investițiilor străine era de peste trei miliarde de dolari. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu