RAPORT: 25% din achiziţiile publice organizate de Primărie, SUPERFICIALE şi NECONCURENTE

Embed:

25 la sută dintre achiziţiile publice făcute de municipalitate în ultimii doi ani nu au fost transparente. Potrivit unui raport, licitaţiile organizate au fost superficiale şi neconcurente. Mai mult, experţii au depistat şi conflicte de interese.

Silvia Radu spune că, din această cauză, municipalitatea a suferit un prejudiciu de peste 220 de milioane de lei, iar cei care se fac vinovaţi de asta vor fi traşi la răspundere.

Potrivit raportului realizat de Direcția audit intern din cadrul Primăriei, cele mai multe nereguli au fost înregistrate la achiziţiile cu o valoare de până la 80 de mii de lei.

Una dintre cele mai grave abateri depistate este conflictul de interese. De exemplu, şeful Întreprinderii de gestiune a spaţiului locativ numărul 22, care deţine o companie de construcţii, a câştigat mai multe licitaţii, organizate de subdiviziunea pe care o gestionează. După publicarea raportului, acesta şi-a dat demisia.

"A beneficiat de două contracte de valoare mică pentru efectuarea reparaţiei blocurilor locative a Întreprinderii Municipale în gestiunea căreia erau blocurile respective. Totodată, agentul respectiv, pe parcursul anului 2017, a mai beneficiat de alte 11 contracte atribuite de către autoritatea contractantă", a declarat şeful Direcţiei Audit Intern, Roman Vitiuc. 

Primarul interimar al Capitalei, Silvia Radu, a declarat că toţi cei vizaţi în raportul de audit vor trebui să dea explicaţii şi vor fi traşi la răspundere.

"Este un dezastru ceea ce a prezentat dumnealui, pentru că el a prezentat toate practicile corupte, care pot exista în sistemul de achiziţii atât publice, cât şi private", a spus primarul general interimar al Capitalei, Silvia Radu. 

În cadrul şedinţei operative, Silvia Radu a anunţat că toate subdiviziunile municipalităţii vor fi obligate să organizeze licitaţiile publice pe platforma MTender, pentru a asigura transparenţa.

În prezent, 18 subdiviziuni ale Primăriei folosesc această platformă. Astfel, au fost iniţiate 18 proceduri, în valoare de 2,35 de milioane de lei. Potrivit experţilor, platforma permite contractanţilor să economisească bani.

"Economia maximă este de circa 40 la sută, iar economia medie pentru procedurile de achiziţii publice deja finalizate este de circa 24%. 06:29 Este o sumă foarte mare", a declarat reprezentantul Ministerului de Finanţe, Ştefan Condrea. 

În cadrul raportului de audit au fost analizate achiziţiile publice organizate, în anii 2016 şi 2017, de nouă subdiviziuni ale municipalităţii, printre care Direcţia Arhitectură, Locativ Comunală sau aparatul Primăriei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu