Rapiţa va fi compromisă de secetă în 2012: Fermierii vor pierde 50 de milioane de lei

Embed:

Rapiţa este compromisă de secetă în acest an. Potrivit datelor preliminare, pierderile directe ale fermierilor, doar la această cultură agricolă, ar putea fi de peste 50 de milioane de lei. Soluţia pentru evitarea unor situaţii similare ar fi, în viitor, asigurarea recoltei. În acest caz, statul subvenţionează, parţial, prima de asigurare.

Din cauza secetei din ultimele luni, recolta de rapiţă este compromisă, practic, integral. Victor Belous din satul Ţambula, raionul Sângerei, a semănat aproximativ 120 de hectare de rapiţă, dar culturile nu au rezistat condiţiilor meteo nefavorabile.

"A plouat abia în luna octombrie, după care rapiţa a ieşit, dar numai pe 15-20 la sută din suprafeţele plantate, nu mai mult. Din această cauză, plantele nu pot ierna. Am cheltuit 339 de mii de lei. Din cauza secetei, vom avea puţină rapiţă în ţară, în acest an. Eu cred că e firesc să crească preţul acestei culturi", a spus Victor Belous.

În primăvară, suprafeţele afectate vor fi semănate din nou. Totuşi, pierderile directe ale agricultorilor ar putea depăşi 50 de milioane de lei. Specialiştii din domeniu propun două soluţii pentru această problemă.

"Trebuie să fim mai atenţi, mai prudenţi la cultivarea acestei culturi, deşi fiind o cultură profitabilă, ea este şi una sensibilă la secetă şi îngheţuri. Este necesar ca agricultorii să aplice mai mult posibilitatea să asigure culturile de toamnă", a atenţionat Alexandru Slusari, preşedintele Uniagroprotect.

Această poziţie este susţinută şi de Ministerul Agriculturii.  "Activitatea şi-o planifică producătorul şi riscul îi aparţine. Ajutorul poate fi numai atunci când îşi asigură semănăturile. Sunt reguli de joc pe care producătorii noştri le cunosc. Dar din lipsă de experienţă şi factorii psihologici ei nu prea asigură toate culturile", subliniază Mihai Suvac, şef direcţie Ministerul Agriculturii.

La nivel naţional, în toamnă anului trecut au fost semănate cu rapiţă aproximativ 26 de mii de hectare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu