Rapiditatea deciziilor luate de Guvernul Ponta a stârnit îngrijorarea UE

Embed:

În mai puţin de două luni, de când a preluat puterea, Guvernul lui Victor Ponta a redus din atribuţiile Curţii Constituţionale, a revocat Avocatul Poporului, care putea să conteste hotărârile Guvernului, a obţinut demiterea preşedintelui Camerei Deputaţilor şi pe cel al Senatului şi a modificat Legea referendumului. Acţiunile au culminat cu suspendarea lui Traian Băsescu din funcţia de şef de stat. Toate aceste acţiuni au avut ecou la Bruxelles.

Rapiditatea deciziilor de la Bucureşti a stârnit îngrijorarea Uniunii Europene. După mai multe avertizări, premierul român a decis să meargă la Bruxelles, unde a dat asigurări partenerilor că, în ţara sa, se respectă statul de drept şi independenţa justiţiei.

"Ne-am angajat să respectăm toate standardele europene, principiul statului de drept, procedurile constituţionale din România. Situaţia din ţara noastră nu trebuie să-i îngrijoreze pe partenerii noştri europeni", a declarat Ponta.

Comisia Europeană a anunţat că va monitoriza atent referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de şef de stat. În ultimele zile, mai mulţi oficiali europeni s-au arătat îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în România.

După întrevederea cu Victor Ponta, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a cerut să asigure independenţa deplină a justiţiei, să restabilească toate competenţele Curţii Constituţionale şi să se asigure că toate deciziile instanţei sunt respectate, precum şi să numească un avocat al poporului care să se bucure de sprijinul tuturor formaţiunilor politice.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu