RÂND MARE la ANTA. Transportatorii şi şoferii de curse lungi au mers să-şi ia autorizaţii pentru export în Rusia

Embed:

Rând ca după pâine caldă a fost timp de două zile la sediul Agenţiei Naţionale Transport Auto. Cele 500 de autorizaţii pentru export în Federaţia Rusă au ajuns în ţară luni seara şi, de ieri, au început să fie împărţite transportatorilor. Mulţi însă au fost nevoiţi să plece cu mâinile goale. Şi asta pentru că de permise au beneficiat doar transportatorii care aveau deja marfa încărcată în maşini. 

În speranţa că vor obţine cel puţin un permis, unii transportatori au fost nevoiţi să-şi încarce camioanele cu marfă în regim de urgenţă. Este şi cazul lui Ion Untu care planifică să expedieze în Federaţia Rusă 21 de tone de mere. Pentru ca fructele să ajungă la timp la destinaţie, el a stat la rând aproape o noapte întreagă.

"Nu a mai fost anterior aşa ceva să nu ajungă din luna iulie. Nimeni nu face nimic, asta e. Eu nu cred că sunt aşa de incompetenţi, eu cred că nu vor să lucreze. Au creat asta artificial", a spus Ion Untu, transportator.

De teama să nu rămână fără autorizaţii, unii transportatori spun că au fost nevoiţi să stea la rând chiar şi două zile:

"Am fost ieri, ca atare de alaltăieri stau, toată noaptea am stat, am aşteptat. Am avut o maşină încărcată ieri, am luat o autorizaţie, am mai încărcat o maşină şi iar am venit".

"De la ce oră aţi venit astăzi? - De ieri seară am venit. Am înţeles că ieri au fost rânduri foarte mari şi de asta am decis să vin de cu seară".

Transportatori s-au arătat nemulţumiţi de criteriile de eliberare a autorizaţiilor: "Cum poţi să încarci maşina, fără a şti exact, dacă îţi va fi eliberată o autorizaţie de export? Adică maşina se încarcă, sunt anumite cheltuieli, iar dacă nu îţi dau aceste acte, trebuie să o descarci înapoi?"

Cele 500 de autorizaţii de export au ajuns luni seara în ţara noastră, iar timp de o zi au fost eliberate 426 de acte permisive. Transportatorii pot ridica o singură autorizaţie pentru trei maşini însă cu o condiţie - să prezinte un act ce demonstrează că marfa pentru export este încărcată.

"Când am primit aceste autorizaţii, erau mai puţin din stocul iniţial şi erau din start, în categoria trei. Asta calculează sistemul informaţional, fără factorul uman. Şi s-au eliberat cu CMR doar unităţilor de transport deja încărcate", a declarat Elena Catraniuc, şef direcţia Servicii Publice ANTA.

Problema transportatorilor a fost discutată şi în Parlament, înainte de a fi votată moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu.

"Aţi vorbit de scheme care au fost închise şi au suferit doar cei care au fost implicaţi în scheme. Da spuneţi-mi vă rog, transportatorii care au protestat aproape o lună, tot în scheme erau implicaţi? De ce ignoraţi, ca Guvern, aceşti oameni", a precizat Oleg Lipskii, deputat PSRM.

"Cei care blochează drumul la Bălţi, nu sunt membri AITA. AITA este cea mai mare organizaţie de transportatori marfari. Săptămâna trecută secretarul de la Minister s-a întâlnit cu ei. După trei ore de discuții, i-a convins că problema nu-i la ministerul nostru", a subliniat Vadim Brânzan, ministrul demis al Economiei.

La începutul anului, Federaţia Rusă a oferit peste 2000 de autorizaţii de transport a mărfurilor. Şoferii de curse lungi spun că sunt necesare mai multe. După ce Moldova a semnat acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Rusia a instituit autorizaţii pentru transportul de mărfuri. Numărul de autorizaţii oferite este egal cu cel oferit de Moldova pentru firmele de transport din Rusia. Totuşi, cererea este mai mare din partea transportatorilor din ţara noastră. Probleme la acest capitol sunt şi cu autorizaţiile către Ucraina, Turcia şi Belarus.

Reprezentanţii firmelor de transport de mărfuri au protestat timp de două săptămâni, iar manifestaţiile vor continua.

loading...

Lasă un comentariu