Ramona Mănescu: În primăvara anului 2020, gazoductul Iași-Ungheni va fi operațional (VIDEO)

Embed:

În primăvara anului 2020, gazoductul Iași-Ungheni va fi operațional. Declaraţia a fost făcută de către Ministerul de Externe de Bucureşti  Ramona Mănescu, care se află într-o vizită oficială la Chişinău. Mănescu a mai subliniat faptul că interconectarea va asigura independența energetică a Moldovei.

"Dacă vorbim de interconectare energetică, sigur că ne referim la gazdoctul Iași-Ungheni, ca prim-proiect în domeniul energiei. Astăzi vom vizita un șantier. Este relevant pentru noi, pentru că în primăvara anului 2020, acesta va fi operațional sută la sută și ne dorim ca acesta să fie primul pas, să fie începutul unei cooperări pe termen lung în domeniul energetic, care să asigure independența energetică a Republicii Moldova.", a spus Mănescu. 

"Am discutat cu doamna Mănescu și am făcut o analiză în construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, proiect în care se înregistrează progrese semnificative, care vor fortifica securitatea energetica Republicii Moldova și ne vor permite într-un viitor previzibil să intrăm într-o nouă fază istorică pentru țara noastră, în care nu vom mai depinde de o singură sursă de gaz. Un pic mai târziu vom efectua împreună o vizită la șantierul, unde se cunstruiește gazoductul, cu doamna prim-ministru Maia Sandu și cu doamna ministru Ramona Mănescu", a spus ministrul afacerilor Externe Nicu Popescu.

Popescu a mai subliniat și necesitatea construcției unui pod între Ungheni și România, care, consideră el, este una prioritară.

"Am discutat și necesitatea de a progresa în direcția mai multor poduri între Republica Moldova și România, astfel încât cetățenii noștri să poată vizita țările noastre mai ușor, fără a face retururi. Construcția podului între Ungheni și România este absolut prioritară", a spus Nicu Popescu.

Un alt subiect discutat de cei doi miniștri a fost eliminarea tarifelor de roaming. Popescu a precizat că sunt câteva soluții concrete pentru a atinge acest obiectiv.

"Am discutat și necesitatea de a ajunge la un acord comun referitor la eliminarea tarifelor pentru roaming, Există câteva soluții concrete pentru a atinge acest obiectiv. Am avut o rundă de consultări", a spus Nicu Popescu.

Cei doi miniștri au menționat și faptul că astăzi va fi semnată o foaie de parcurs comun, referitoare la domeniile de cooperare. Astfel, România va oferi asistență proiectelor care sporesc dezvoltarea Republicii Moldova. 

În cadrul întrevederii s-a discutat şi problema transnistreană.

"Am avut și un schimb de păreri referitor la reglementarea transnistreană. Aici am reiterat, din nou, interesul nostru ca țară este că reglementarea trasnistreană se poate face doar pe baza respectului integrității teritoriale, suveranității Republicii Moldova, fără orice alte recursuri spre orice fel de discuții referitoare la federalizare, iar în acest sens avem o abordare comună", a spus ministrul Afacerilor Interne, Nicu Popescu.

PUBLIKA.MD amintește că ministrul Afacerilor Interne al României se află într-o vizită de lucru în țara noastră. Ramona Mănescu se va întâlni și cu premierul Maia Sandu.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu