Rămăşiţe ale trecutului mai există în Moldova. În ce stare sunt morile de altădată (VIDEO)

Embed:

Acum câteva secole, erau răspândite pe întreg teritoriul ţării. Ne referim la morile de altădată – cele de vânt, de apă sau cu aburi. Odată cu triumful progresului tehnologic, acestea au fost înlocuite cu morile moderne, pe bază de energie electrică.

Totuşi, în Moldova s-au mai păstrat câteva mori de pe vremuri, care sunt incluse în registrul patrimoniului de stat. Doar că din cauza lipsei de bani, am putea rămâne şi fără aceste vestigii ale trecutului.

Pe un deal de la marginea satului Beşalma din Comrat stă o moară de vânt cum numai în cărţile de istorie mai putem vedea. E singura moară din sudul ţării, care s-a păstrat până azi.

"Imediat deschid să vedeţi ce e înăuntru. Intraţi, vă rog", a spus locuitorul satului Beşalma, Vasile Chior.

Moara arată la fel ca la începutul secolului al XX-lea.

"Aici făceau făină din grâu, aici din porumb", a explicat bărbatul.

Cele mai multe piese sunt făcute din lemn de salcâm pentru că e deosebit de trainic.

"Cu aceasta roteau, din ce parte bătea vântul, în acea parte o roteau în cerc. Unde vroiau, acolo şi o roteau", a arătat Vasile Chior.

Şi la nordul ţării, în satul Cernoleuca din raionul Donduşeni, s-a mai păstrat o moară, dar e într-o stare deplorabilă. E singura moară de vânt în formă de căciulă de pe teritoriul ţării noastre.

"Iată aici era coş, sus pe asta era un coş mare. Acolo turna popuşoii, pietrele astea râşneau pe aici şi alt coş strângea făina", a explicat locuitoru satului Cernoleuca, Mihai Plotnic.

Dar permanenta lipsă de bani riscă să ne lase şi fără aceste rămăşiţe ale trecutului.

"Bugetele locale sunt foarte calculate. Nu ne putem permite", a spus secretara Consiliului local Cernoleuca, Elena Vahnovan.

Potrivit registrului de stat al monumentelor, în ţară s-au mai păstrat doar trei mori de vânt, 9 cu aburi şi 11 de apă.

Una dintre morile de apă construite la începutul secolului XX se află aici, la intrarea în satul Putineşti. După cum vedeţi, din moara falnică de altădată, au rămas doar câteva ruine.

"Cei care decid bugetul în Republica Moldova, să conştientizeze că totuşi este un domeniu care trebuie să fie salvat. Dacă nu vom acţiona astăzi, mâine va fi tarziu", a conchis directorul Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor, Ion Ştefăniţă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu