Raiul păsărilor se află în sudul Moldovei. În fiecare an, mii de pelicani invadează lacurile din sudul țării

Embed:

Sudul ţării noastre este raiul pelicanilor. În fiecare an, iazurile din zonă devin un loc de popas
pentru mii de păsări. Oamenii spun că migratoarele înscrise în Cartea Roşie crează o privelişte minunată în localităţile lor. Agenţii economici însă, susţin că din cauza lor suportă pierderi enorme.

Locuitorii satului Svetlîi din raionul Comrat spun că în fiecare an, iazurile din localitate sunt invadate de mii de pelicani. Păsările călătoare vin primăvara şi pleacă toamna târziu.

"Sunt păsări frumoase. Îşi desfac aripile şi zboară lin. Dacă pelicanii se opresc aici, înseamnă că la noi starea ecologică este bună."

"Am fost cu copiii, am făcut poze. Sunt păsări frumoase, fără îndoială. Le-am urmărit cum mănâncă, cum zboară în cerc. E foarte interesant."

"În fiecare zi un grup zboară într-o parte, iar alt grup se opreşte aici. Sunt mari, înalte şi frumoase.
Au un cioc mare cât mâna mea."

Raiul pelicanilor, cum mai este numit lacul din imagini, este şi un loc preferat unde aceştia se hrănesc. Proprietarii lacurilor unde se adăpostesc păsările, spun că acestea le crează pierderi imense.

"Dacă este peşte în lac, desigur se opresc şi mănâncă peştele. MUSCA!!! Ornitologii spun că ei mănâncă în jur de cinci kilograme în zi. MUSCA!!! Este o problemă."

Specialiştii spun că pelicanii trăiesc doar în sudul Moldovei.

"Ei ca de obicei se concentrează în zonele mai din coada lacurilor, a iazurilor.MUSCA!!! Ei deja au şi o program a lor, deja ştiind locurile acestea de hrană, ei controlează. Azi, mâine, o săptămână pot să fie aici, după aceea ei apar pe altă suprafaţă de baltă",a spus ornitologul, Andrei Munteanu.

În ţara noastră sunt două specii de astfel de păsări: pelicanul comun şi pelicanul creţ.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu