Raionul Hânceşti s-a înfrăţit cu Iaşiul. Primarii vor elabora mai multe proiecte de dezvoltare locală

Embed:

12 sate din raionul Hânceşti s-au înfrăţit cu tot atâtea comune din județul Iaşi, România. Primarii vor coopera în mai multe domenii şi vor elabora în comun proiecte de dezvoltare locală. Acordurile de parteneriat au fost semnate în cadrul unei ceremonii festive care s-a desfăşurat la Conacul Banuc Bei, renovat recent. 

Primarii speră că, prin semnarea acestor acorduri, vor putea accesa mai uşor fonduri străine.

"Un sistem de apeduct şi canalizare în volum de finanţe este destul de costisitor, Primăria, Consiliul Local, Consiliul raional şi poate fondurile naţionale ale Republicii Moldova nu pot să acopere", a declarat primarul satului Bujor, raionul Hânceşti, Gheorghe Coşleţ.

"Localitatea se confruntă cu o carenţă ce ţine de reparaţia capitală a casei de cultură. Estimativ reparaţia este sub două milioane. Măsuri culturale, schimb de experienţă", a spus primarul satului Cioara, raionul Hânceşti, Elena Lambos.

"Chibzuim un proiect ca să construim un stadion, un teren sportiv pentru gimnaziu pe care sper că o să îl ducem la bun sfârşit. În jur de 500 de mii de lei. În acordul respectiv este stipulat că 30 la sută dintr-un proiect oarecare, partea română poate să-l finalizeze", a spus primarul satului Mireşti, raionul Hânceşti, Victor Sinogaci. 

Primarii, care au semnat anterior acorduri de colaborare cu autorităţile locale din Iaşi, se pot deja lăuda cu proiecte concrete.

"Proiectul de reabilitare a stadionului central în valoare de 30.000 de euro. Liceul Teoretic Ştefan Holban este deja înfrăţit cu liceul din Miroslava şi copiii o să beneficieze de burse de studii în Iaşi şi de cazare", a declarat primarul comunei Cărpineni, raionul Hânceşti, Ion Cărpineanu.

Primarii de peste Prut susţin că vor face tot posibilul pentru a-i ajuta pe colegii lor din Republica Moldova.

"Nu ne rămâne decât să identificăm surse de finanţare şi sigur în măsura posibilităţilor o să fim alături. Evident că sunt importante şi în stânga Prutului şi în dreapta Prutului, proiectele care ţin de dezvoltarea infrastructurii", a declarat primarul comunei Moşna, judeţul Iaşi, Georgel Popa.

"Cele mai la îndemână proiecte care pot fi implementate sunt cele care vizează aspectele culturale, aspectele care ne leagă. Intenţionăm să facem activităţi comune împreună cu copiii, activităţi educative", a spus primarul comunei Româneşti, judeţul Iaşi, Ioan Stegariu.

Până în prezent, datorită acordurilor de înfrăţire în raionul Hânceşti au fost realizate mai multe proiecte importante.

"Biblioteca raională care a fost reconstruită cu surse financiare din judeţul Prahova. Sala de şedinţe a Consiliului raional şi acum un proiect este de construcţie staţiei de urgenţă de la Spitalul Raional Hânceşti. Până la moment sunt sub 100 de mii de euro", a spus preşedintele raionului Hânceşti, Ghenadie Buza. 

"Astăzi s-a semnat certificatul de naştere. Sunt proiecte frumoase, sunt peste două milioane de euro proiecte transfrontaliere unde au acces primarii. Proiecte pentru cultură, pentru şcoli, administraţie, grădiniţe, creşe", a spus președintele Consiliului Județean Iași, Maricel, Popa. 

60 de primării din judeţul Iaşi au semnat până acum acorduri de înfrăţire cu localităţi din ţara noastră. La nivel naţional însă, numărul lor depăşeşte câteva sute.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu