Raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare

Embed:

Veaceslav Platon, numit şi raiderul numărul 1 în CSI, a fost condamnat la 18 ani de puşcărie, într-un dosar penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Sentinţa a fost pronunţată de magistraţii Judecătoriei Capitalei. Avocaţii aşteaptă sentinţa motivată pentru a o putea ataca.

Pedeapsa dată de magistraţi este cu cinci ani mai mică decât cea cerută de procurorii. Potrivit anchetei, Platon a furat din Banca de Economii peste 800 de milioane de lei. Banii au fost scoşi din ţară prin firme offshore.

"Veaceslav Platon a fost condamnat în sentinţa de astăzi. Însă instanţa i-a aplicat cumul de pedepse sub formă de închisoare pe un termen de 18 ani. Sunt bunurile sechestrate care urmează a fi înstrăinare în vederea recuperării prejudiciilor cauzate prin infracţiune. Circa 800 milioane de lei", a comunicat procurorul Andrei Băieşu.

Instanţa a decis sechestrarea mai multor acţiuni deţinute de Platon. Este vorba despre 64% din acţiunile de la "Moldindconbank'', peste 83% din bunurile sale de la "ASITO", peste 87% din acţiunile sale de la compania de asigurare "Alliance Insurance Group".

De asemenea, vor intra în proprietatea statului şi două apartamente de-ale lui Platon din Chişinău, peste 3,6 milioane de lei de la compania de asigurare "Moldasig", precum şi alte bunuri.

Avocaţii lui Platon se pregătesc să conteste decizia primei instanţe.

"Cu siguranță ea va fi contestată, cu siguranță noi vom merge la Curtea de Apel. Până nu este sentința definitivă, Veaceslav Platon va fi deținut în Penitenciarul numărul 13", a afirmat avocatul Eduard Rudenco.

La scurt timp după pronunţarea sentinţei, Andrei Năstase, liderul Partidului Demnitate şi Adevăr, al mafioţilor condamnaţi Ţopa, şi-a exprimat compasiunea pentru Platon.

Acesta s-a arătat convins că CEDO îi va face dreptate. Amintim că, anterior, Platon a recunoscut că a avut o înţelegere cu Victor şi Viorel Ţopa de a pregăti atacuri comune asupra preşedintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc.

Sentința motivată va fi prezentată în ședință publică, pe 15 mai. Veaceslav Platon îşi va executa pedeapsa într-un penitenciar de tip închis.

Veaceslav Platon a fost condamnat pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Acesta a fost reţinut în iulie 2016, la Kiev, după ce a fost dat în căutare internaţională. Ulterior, instanţa de judecată l-a plasat în arest preventiv, iar Procuratura Generală din Moldova a cerut extrădarea businessmanului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu