Raiderul numărul unu din CSI merge MÂNĂ-N MÂNĂ cu Andrei Năstase. Platon a fost condamnat la 30 de ani de închisoare

Embed:

Raiderul numărul unu din CSI merge mână în mână cu președintele Partidului "Demnitate și Adevăr", Andrei Năstase. Veaceslav Platon a scris pe blogul său că s-a bucurat nespus de victoria liderului DA la alegerile din Capitală, deși nimeni nu l-a perceput ca un lider carismatic. Chiar și așa, Platon îl consideră pe Năstase drept un simbol al opoziției.

La începutul lunii iunie, jurnaliștii de la zeppelin.md au publicat o investigație unde au demonstrat că "Laundromatul Rusesc" și "Furtul Miliardului", numit "Miliardomat", sunt două operațiuni ale serviciilor speciale de la Moscova, iar figura de bază este Veaceslav Platon.

Într-o înregistrare audio, publicată recent de zeppelin.md, acesta recunoaște avocaților săi că a dorit să falimenteze sistemul financiar-bancar și să paralizeze întreaga țară.

"Eu am putut face aşa încât să fiu șef peste toată țara. Eu am putut face ca băncile să nu funcționeze. Moldova, pur și simplu, era să se oprească pe loc. Bancomatele erau să fie blocate, oamenii n-ar fi putut să-și retragă banii, nu era posibil să fie efectuate transferuri", citează sursa dată.

Cu banii spălați din Rusia prin Laundromat, Platon a acaparat, începând cu 2010 rând pe rând, mai multe bănci, inclusiv o treime din acțiunile Băncii de Economii, după care fiecare dintre ele a devenit mașinărie de spălat bani murdari. De asemenea, raiderul numărul unu din CSI a pus mâna şi pe 90 la sută din piaţa de asigurări din Republica Moldova.Planurile au fost date însă peste cap de instituţiile statului.

"Eu, pur și simplu, nu am reușit să duc planul la bun sfârșit. Puteam să fac aşa încât să fiu de neatins. Nu am reușit. Au apărut probleme și toți s-au oprit, cu alte cuvinte nu m-au lăsat."

Potrivit jurnaliştilor de la Zeppelin, sutele de milioane de dolari scoase prin sistemul bancar moldovenesc stau în conturile off-shore-urilor din 732 de bănci, din 96 de ţări din lume. Periodic, acestea sunt distribuite celor mai tari case de avocatură, companiilor de consultanţă şi de lobby, ONG-urilor, activiștilor civici şi propagandiștilor din mass-media, dar şi unor politicieni şi partide politice de la Chişinău.

Veaceslav Platon a fost reţinut la Kiev, acum doi ani, de serviciile speciale ucrainene, după ce a fost dat în căutare internaţională de autorităţile moldoveneşţi. Ulterior, acesta a fost extrădat, iar justiția din Moldova l-a condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari în dosarul fraudei de la Banca de Economii.

La sfârșitul anului trecut, acesta a mai primit 12 ani de pușcărie pentru escrocherie în proporții deosebit de mari și corupere activă într-un dosar de prejudiciere a unor companii de asigurări.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu