Rada Supremă de la Kiev a votat: Şcolile în care elevii studiază în altă limbă decât ucraineana ar putea fi lichidate

Embed:

Acţiune fără precedent împotriva minorităţilor etnice din Ucraina. Rada Supremă de la Kiev a votat un proiect de lege, care prevede lichidarea şcolilor cu predare în altă limbă decât cea ucraineană. Iniţiativa îi afectează direct pe românii din regiunea Cernăuţi şi Ţinutul Herţa, dar şi pe cei din sudul Basarabiei, care vor fi supuşi unui proces intens de deznaţionalizare. 

Legea adoptată de deputaţii de la Kiev prevede ca, până în 2020, toate şcolile în care copiii studiază în altă limbă decât ucraineana să fie lichidate complet. Deja de anul viitor, toţi elevii claselor gimnaziale, adică începând cu cei din clasa a cincea, vor fi obligaţi să înveţe doar în limba de stat. Şcolarii din clasele primare mai au un termen de graţie de trei ani, după care vor fi puşi în aceeaşi situaţie.

Deputaţii ucraineni şi-au motivat decizia prin faptul că mulţi cetăţeni vorbesc prost sau nu cunosc deloc limba ucraineană.

Totuşi, pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să fie aprobat de preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. Decizia a provocat critici dure din partea reprezentanţilor minorităţilor etnice, precum şi a ţărilor de origine, inclusiv România.

În regiunile istorice româneşti, care se află în prezent în componenţa Ucrainei, locuiesc peste 400 de mii de români. Aceasta este cea de a doua minoritate ca mărime, după cea rusă, de pe teritoriul statului ucrainean.  

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu