Racul, lebăda şi ştiuca. PD, PLDM şi PL nu pot decide cui să-i revină funcţia de prim-ministru

Embed:

Partidele proeuropene antrenate în procesul de negocieri privind învestirea unui nou Guvern vor avea o întrevedere comună cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti. Cu o iniţiativă în acest sens au venit aseară reprezentanţii Partidului Democrat, după o nouă rundă de discuţii dintre PLDM, PL, PDM și grupul Leancă. 

"După un șir de consultări pe care le-am avut cu șeful statului am propus și am convenit cu toți împreună astăzi după acest șir de consultări cu domn președinte, dar nu separat ci cu toți împreună. Partidul Democrat nu a avut nicio discuție. În cadrul său, nu a avut nicio ședință a biroului permanent a partidului, fiindcă potrivit statutului partidului la biroul permanent delegat de consiliul național are dreptul să decidă asupra cadidatului înaintat", a declarat preşedintele PDM, Marian Lupu.

Reprezentanţii Partidului Liberal Democrat insistă, în continuare, asupra dreptului de a desemna candidatul pentru funcţia de prim-ministru. Asta deşi, în ultimii şase ani, funcţia de şef al Guvernului a revenit fracţiunii cu cele mai multe mandate în Parlament. Astfel, până acum, la propunerea PLDM au fost numiţi cinci premieri.

"Am reiterat de asemenea poziția partidului liberal democrat că noi optăm ferm pentru funcția de prim-ministru, conștientizând că suntem într-o perioadă complexă, că situația nu este una ordinară, este o situație extraordinară, noi nu suntem după alegeri parlamentare imediate, ca să vorbim despre careva formule, număr de mandate", a explicat vicepreşedintele PLDM, Valeriu Streleţ.

Mai în glumă, mai în serios, liderul PL, Mihai Ghimpu, a propus ca funcţia de prim-ministru să revină formaţiunii pe care o conduce.

"Niciodată, fiind chiar vorba de alianță, nu ne-am pus în prim plan funcția. Și chiar am zis, dacă voi nu vă înțelegeți, ca să evităm alegeri anticipate și să nune uităm unul la altul, cu toate problemele care sunt acceptăm și noi funcția de prim-ministru. Noi am zis, poftim să fie alianță", a spus Ghimpu.

Iar Preşedintele Partidului Popular European, Iurie Leancă, pledează pentru accelerarea învestirii unui nou Guvern, pentru a depăşi criza politică din ţară.

"Ne dorim în primul rând să ajutăm la crearea unei coaliții proeuropene. Care va fi rolul nostru, care va fi atitudinea noastră la participare, mai depinde în primul rând în primul rând de rezultatele acestor negocieri pe care ni le dorim cât mai accelerate, cât mai pline de substanță", a conchis liderul PPE, Iurie Leancă.

Termenul limită pentru formarea unui nou executiv este 29 ianuarie, atunci când expiră trei luni de la încetarea mandatului precedentului Guvern.

În cazul în care deputaţii nu reuşesc să acorde vot de încredere, şeful statului ESTE OBLIGAT să dizolve Parlamentul.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu