Qualcomm a lansat primul cip 5G din lume, care permite viteze de peste 50 de ori mai mari decât rețelele 4G

Producătorul american de procesoare Qualcomm a lansat Snapdragon 855, primul cip 5G din lume, care permite viteze între 50 și 100 de ori decât rețelele 4G actuale, scrie Reuters, citează libertatea.ro.

Operatorii telecom și producătorii de smartphone-uri vor lansa dispozitive 5G începând cu anul viitor.

De altfel, viitorul Samsung Galaxy S10 ar urma să fie compatibil cu rețelele 5G. 

În SUA, operatorul Verizon Wireless a anunțat deja că va lansa servicii 5G începând cu luna martie 2019. Tehnologia 5G permite folosirea unei tehnici numită 'computer vision' (recunoaștere vizuală computerizată – n.r.), prin care smartphone-urile vor putea recunoaște obiecte sau fețe. 

De asemenea, cipul lansat de către Qualcomm va permite folosirea unei tehnologii prin care senzorul de amprentă este integrat deja în ecranul telefonului. 

Un astfel de model adus recent pus pe piață este OnePlus 6T, care are senzor de amprentă direct în ecran, după cum arată BGR. Anterior, producătorii de smartphone-uri au mutat senzorii de amprentă din față în partea din spate a dispozitivelor, pentru a face loc pentru ecrane mai mari. Alții, precum Apple, au eliminat total senzorii de amprentă și se bazează acum pe tehnologii de recunoaștere facială pentru deblocarea terminalelor. Potrivit Bloomberg, Apple va aștepta până în 2020 pentru a lansa un iPhone compatibil cu rețelele 5G. Gigantul american este concurent direct cu Samsung în lumea mobilă și se află angrenat într-un adevărat război juridic cu Qualcomm, cele două companii dându-se în judecată reciproc. 

Tehnologia 5G va fi însă cel mai bine folosită de către viitoarea generație de autoturisme conectate. Acestea vor fi inteligente și vor fi conectate non-stop la rețelele de telefonie, către care vor trimite și vor primi date constant.

Acestea vor fi folosite pentru noi servicii, precum navigare autonomă. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu