Putin: Rusia intenţionează să-şi respecte obligaţiile în privinţa livrărilor de gaze spre ţările UE

Embed:

Vladimir Putin îşi schimbă declaraţiile de la o zi la alta. Dacă ieri liderul de la Kremlin avertiza Uniunea Europeană cu o criză a gazelor, astăzi susţine contrariul. Preşedintele Rusiei spune că toate contractele vor fi onorate şi nu intenţionează să suspende livrările de gaze spre Ucraina. De cealaltă parte, Kievul renunţă treptat la importul de gaze naturale din statul vecin.

"Garantăm respectarea obligaţiilor noastre faţă de consumatorii europeni. Problema nu este a noastră. Problema este garantarea tranzitului prin Ucraina", a menţionat liderul de la Kremlin.

Liderul de la Kremlin a ţinut să sublinieze că Rusia nu intenţionează să înceteze livrarea gazului pentru Ucraina, dar că decizia finală îi aparţine companiei "Gazprom", care a cerut plata facturilor în avans. Remarcile lui Vladimir Putin vin ca o încercare de a atenua îngrijorările Europei, după ce ieri a avertizat că tranzitul gazelor ruseşte către UE prin gazoductele ce trec prin Ucraina ar putea fi afectat, din cauza datoriei Kievului.

De cealaltă parte, ministrul ucrainean al Energeticii a declarat că ţara sa va începe să cumpere, în regim de urgenţă, combustibil din Occident prin intermediul a două companii din Franţa şi Germania. Săptămâna trecută, Moscova a majorat cu 80 la sută preţul gazelor livrate Ucrainei. Acum, Kievul trebuie să plătească 485 de dolari pentru o mie de metri cubi. Asta în condiţiile în care clienţii din Europa achită pentru acelaşi volum între 370 şi 380 de dolari.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu