Putin, Merkel, Macron şi Zelenski s-au întâlnit într-un summit la Paris. La ce acord au ajuns

Embed:
Un nou schimb de prizonieri, acordarea unui statut special pentru Donbass și implementarea armistițiului total în estul Ucrainei au fost principalele subiecte discutate de preşedintele rus Vladimir Putin și cel ucrainean, Vladimir Zelenski ieri, la Paris. Ceilalți doi membri ai formatului Normandia, liderul francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au apreciat întâlnirea drept una constructivă, deși nu s-au identificat soluții miraculoase.

Primii care au ajuns la Palatul Elysee au fost Vladimir Zelenski și Angela Merkel.

Peste aproximativ o oră, la un aeroport din Paris a fost întâmpinat și Vladimir Putin.

Reuniți în formulă completă la Elysee, cei patru lideri s-au așezat la masa de negocieri la ora locală 16. După câteva ore de discuții departe de camerele video, în toiul nopții, cei patru lideri au ieșit la o conferință de presă pentru a anunța totalurile.

”Evident că am insistat asupra preluării controlului la frontiera dintre Ucraina și Rusia, care trebuie dobândit până la alegerile locale. În această privință vom găsi modalități de ieșire din situație. De fapt, suntem obligați să o facem”, a declarat Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei. 

Liderul de la Kiev a mai subliniat că în următoarele săptămâni va fi făcut un nou schimb de prizonieri. La rândul său, Vladimir Putin a insistat asupra acordării unui statut special pentru Donbass.
 
”Trebuie făcute modificări ale Constituției pentru a acorda statut special Donbassului. Trebuie să extindem acest acord asupra mai multor regiuni din Donbass. Cât privește controlul frontiereI, într-adevăr opiniile sunt diferite. Însă ceea ce ne dorim toți este implementarea Acordului de la Minsk”, a menționat Vladimir Putin, președintele Rusiei.

În concluzie, Macron și Merkel s-au declarat satisfăcuți de felul în care s-a desfășurat summitul.

”Discuțiile pe care le-am avut ne-au permis să ne acordăm patru luni pentru a articula cerințele de securitate și politice pentru alegerile locale, aspect care nu a mai fost abordat de la elaborarea formulei Steinmeier”, a spus Emmanuel Macron, președintele Franței.

”Am acel sentiment că există bunăvoință de ambele părți pentru a soluționa probleme politice dificile. Este pentru prima dată când Vladimir Zelenski se întâlnește cu Vladimir Putin”, a zis Angela Merkel, cancelar al Germaniei. 

La Kiev, sute de oameni au urmărit conferința liderilor reuniți la Paris, pe un ecran din Piața Independenței.

”Uneori lipsa unei soluții concrete reprezintă oricum o soluție. Observăm că președintele Zelenski repetă niște termeni susținuți de ruși: retragere, formula Steinmeier, acordarea statului special pentru regiunile Donețk și Lugansk.”

”Aș vrea să cred în președintele Zelenski, că a rămas ucrainean și nu ne-a trădat. L-am susținut, așa că îl așteptăm în Ucraina, nu în Rostov.”
 
”Am rămas aici, pentru că suntem îngrijorați că președintele nostru ar putea trăda interesele Ucrainei. Ne-am făcut griji că Merkel și Macron se vor spăla pe mâini, iar Putin își va atinge scopul.”

Acordul de pace la Minsk, care stă la baza negocierilor dintre Rusia și Ucraina, a fost semnat în 2015. Războiului din Donbass s-a soldat cu cel puțin 13 mii de morți.
loading...

Lasă un comentariu