Putin avertizează şi Ucraina cu privire la consecinţele semnării Acordului de Asociere cu UE

Embed:

Kievul aşteaptă anularea deciziei Consiliului Federaţiei Ruse de utilizare a forţelor armate de la Moscova pe teritoriul Ucrainei. Anunţul a fost făcut de către purtătorul de cuvânt al noului preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, după întrevederea cu Vladimir Putin. Cei doi lideri au avut o scurtă întâlnire în Normandia, cu ocazia ceremoniilor consacrate împlinirii a 70 de ani de la debarcarea aliaţilor.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, susţine că ţara sa nu este implicată în criza din Ucraina şi, prin urmare, negocierile pentru detensionarea situaţiei trebuie organizate între autorităţile de la Kiev şi separatiştii proruşi din estul ţării. Totodată, liderul de la Kremlin a avertizat că după semnarea Acordului de Asociere dintre Ucraina şi Uniunea Europeană, Moscova va lua măsuri protecţioniste.

"După ce Acordul de Asociere va fi semnat şi va intra în vigoare, vom lua măsuri pentru protecţia economiei", a declarat Putin.

Președintele Rusiei s-a referit și la livrarea de gaze către țara vecină. Oficialul a declarat că Naftogaz şi Gazprom se apropie de un acord în acest sens, care va fi însă posibil doar în cazul în care Ucraina îşi va achita datoriile. Liderul de la Kremlin a avertizat că volumul de gaze va fi micșorat în cazul în care statele europene vor redirecţiona livrările către Ucraina.

"Dacă cineva crede că problema aprovizionării cu gaze poate fi soluţionată prin redirecţionarea livrărilor, atunci se înşeală amarnic. Dacă acordurile vor fi încălcate, vom reduce volumul, astfel încât pe piaţa europeană va fi livrat un volum insuficient de gaze naturale", a mai punctat Putin.

Totodată, cei doi lideri de stat au convenit că un emisar al Guvernului de la Moscova se va deplasa duminică la Kiev pentru a discuta cu autoritățile ucrainene despre măsurile ce pot fi luate în vederea aplanarii conflictului din Ucraina. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu