Puternice, ambiţioase şi pline de iniţiativă. 97 de antreprenoare, desemnate câştigătoare în cadrul proiectului "Femei în Afaceri"

Embed:

Sunt puternice, ambiţioase şi pline de iniţiativă. Este vorba despre 97 de femei, care au reuşit să convingă autorităţile că merită bani de la stat pentru a-şi dezvolta afacerile. Acestea au fost desemnate câştigătoare în cadrul proiectului "Femei în Afaceri", iar azi au semnat contractele de finanţare cu ODIMM.

Lucia Gavriliţă, din satul Băcioi, municipiul Chişinău, a participat la ediţia precedentă a proiectului "Femei în Afaceri". Ea a primit o finanţare de 165 de mii de lei din partea ODIMM, iar într-un singur an a reuşit să-şi dezvolte un business înfloritor.

"Noi creştem grâu, iarbă de grâu, creştem vlăstari de floarea soarelui, microelemente, alfa alfa, pentru regimurile alimentare şi de vindecare. Eu sunt nutriţionist de profesie, toate cunoştinţele ăstea le-am adus din SUA, alcătuiesc programe nutriţionale pentru persoanele care se confruntă cu o problemă de sănătate", a menţionat tânăra antreprenoare, Lucia Gavriliţă.

Exemplul Luciei Gavriliţă este elocvent pentru cele 97 de participante la concursul din 2019. Deşi se află la început de cale, toate au planuri grandioase. Mariana Focşa, din satul Trifăuţi, raionul Soroca, va primi de la ODIMM 165 de mii de lei.

"Vrem să producem stupi bio, ecologici care să fie pentru piaţa europeană benefică. Iniţial este destul să cumpărăm două strunguri bune şi deja noi cu suportul nostru", a povestit femeie de afaceri, Mariana Focşa.

Iar Lidia Moisei vrea să-şi deschisă la Chişinău o afacere în domeniul vânzării şi instalării sistemelor de securitate.

"Asta la noi se cere pentru că am avut mai multe tentative de a sparge locuinţe. Şi de asta am zis că e o idee bună, ca să oferim pentru securitatea populaţiei", a afirmat antreprenoarea, Lidia Moisei.

Potrivit ODIMM, aproape 70 la sută dintre afacerile finanţate vor fi iniţiate în mediul rural. Odată cu asta vor fi deschise peste 230 de locuri de muncă. Jumătate din proiectele investiţionale sunt din domeniul industriei prelucrătoare, 41% sunt în domeniul prestări servicii, iar 10 la sută - în agricultură şi zootehnie.

"Competiţia a fost una foarte acerbă, pentru că au câştigat cele mai bune. Cât a fost posibil din buget", a comunicat directorul general ODIMM, Iulia Costin.

Ministrul Economiei, Anatol Usatâi, a declarat că programul va avea continuitate.

"Dimensiunea afaceri, femei, dimensiunea de gen noi o vom include practic în toate proiectele pe care noi le conducem, noi le lansăm. Aceste proiecte vor primi un grad sporit pentru a primi granturi şi credite", a declarat ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi.

Valoarea totală a granturilor oferite de ODIMM este de peste 12 milioane de lei. O parte din sumă a fost oferită de Uniunea Europeană, iar restul - din bugetul de stat. 

loading...

Lasă un comentariu