Puşcuţa: La etapa actuală au loc negocieri cu partea rusă, în ceea ce vizează dobânda la credit

Embed:

După ce subiectul creditului din Rusia în valoare de 500 de milioane de dolari a provocat mai multe discuţii şi declaraţii contradictorii, ministrul Finanţelor, Sergiu Puşcuţa, a precizat că în Legea bugetului de stat pentru anul 2020 sunt preconizate doar 80 de milioane de dolari.

Totuşi nu sunt stabilite încă nici măcar condiţiile sau dobânda împrumutului. Declaraţiile au fost făcute aseară în emisiunea "În centrul atenţiei" de la Publika TV.

"La etapa actuală au loc negocieri cu partea rusă, în ceea ce vizează dobânda la credit, acest procent va fi de aproximativ 1,5-2%, în funcţie de termenul de achitare a acestui credit. Anul viitor vor fi luate doar 1,3 miliarde de lei. Reieşind din rezultatele anului 2020, vom putea estima suma pe care Republica Moldova o va putea împrumuta."

Subiectul privind împrumutul din Rusia ridică numeroase semne de întrebare. Iniţial, după vizita la Moscova din noiembrie, prim-ministrul Ion Chicu a anunţat că suma se ridică la 500 de milioane de dolari. Ulterior, vicepremierul rus, Dmitri Kozak, a vorbit într-un interviu despre 300 de milioane de dolari.

Peste câteva zile, Ion Chicu a precizat că banii vor fi oferiţi în două tranşe, dar nu a putut răspunde exact la întrebările legate de condiţii şi termenul de rambursare al acestui credit. Chicu a precizat doar că banii vor fi cheltuiţi exclusiv pentru reabilitarea drumurilor.

loading...

Lasă un comentariu