PUŞCĂRIE pentru orice acţiune de determinare la suicid

Embed:

Statul va pedepsi mai dur orice acţiune de determinare la suicid. De exemplu, persoanele care îi vor împinge la moarte pe minori riscă până la nouă ani de închisoare, iar cei care vor justifica public sinuciderea, inclusiv pe reţelele de socializare, riscă să stea după gratii până la patru ani.

Noile pedepse se regăsesc într-un proiect de lege elaborat de Ministerul Justiţiei. 

Autorii proiectului susţin că determinarea simultană a mai multor copii să se sinucidă va fi pedepsită şi cu 12 ani de închisoare.

"Scopul legii penale este şi de a preveni săvârşirea unei infracţiuni. Respectiv reeşind din periculozitate acţiunilor de determinare la sinucidere sau înlesnirea sinuciderii se consideră oportun de a fi majorat pedepsele pentru astfel de acţiuni", a afirmat reprezentantul Ministerul Justiţiei, Octavian Bivol.

Procurorii speră că noile modificări vor reduce din numărul cazurilor de suicid.

"Evident că este complicat, dacă o persoană a recurs la un asemenea pas, are deficienţe psihice la nivel psihic, faptul dar a fost demonstrat, există şi o expertiză în acest sens. Organul de urmărire penală se confruntă şi cu anumite dificultăţi, necesită o abordare anumită", a comunicat procurorul, Veaceslav Toderiță.

Psihologii susţin că cel mai des tinerii care intenţionează să-şi pună capăt zilelor apelează în timpul serii la linia verde. În opinia specialiştilor, aceştia recurg la sinucidere din cauza problemelor financiare sau a conflictelor din familie.

"Cel puţin în ultima săptămână noi a vem o avalanşă de solicitări, de ajutor anume persoanelor care au gânduri suicidare şi suntem un pic supra solicitaţi. Gândul morţii el poate să vină mai ales în situaţii complicate, dar când el începe să persiste atunci la persoană poate să fie pericol. Toţi adolescenţii intră în grupul de risc la capitolul suicid pentru că ei i-au decizii la impuls", a spus psihologul, Liuba Ceban.

Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei, în perioada ianuarie-iulie 2017 au fost înregistrate 224 de cazuri de suicid în rândul adulţilor, cu 32 mai puţine decât în perioada similară din 2016. Şi numărul tentativelor de suicid a scăzut de la 427 de cazuri la 397.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu