Puşcăria nu i-a educat. De ce majoritatea deţinuţilor recidivează

Pedepsele ispăşite în închisorile din Moldova nu i-au făcut să renunţe la vechile deprinderi. Şase din 10 deţinuţi sunt persoane aflate la a doua sau chiar la a treia condamnare, arată datele Departamentului Instituţiilor Penitenciare. Cei mai mulţi dintre recidivişti revin în puşcării, după ce comit infracţiuni grave precum omoruri, violuri şi trafic de droguri. 

Acest deţinut, la cei 31 de ani, îşi ispăşeşte deja a treia pedeapsă pentru tâlhărie în penitenciarul din Brăneşti. Ajuns la libertate în 2009, după cea de-a doua condamnare, bărbatul şi-a găsit un loc de muncă, s-a căsătorit şi chiar a devenit tată. Peste doi ani, însă, el a comis o nouă infracţiune:

"Totul era super, pur şi simplu peste un timp m-am legat iar cu persoanele, care nu a trebuit şi iată am ajuns aici. Îmi pare rău foarte tare. Trebuia pur şi simplu să lucrez, să-mi educ copilul, să am grijă de familie şi să mă gândesc la un viitor bun."

Datele oficiale arată că din totalul celor aproximativ 6.400 de puşcăriaşi, peste 80 la sută au fost condamnaţi pentru infracţiuni grave, printre care omoruri, agresiune sexuală şi furturi.

60 la sută dintre deţinuţii din ţară au între 21 şi 40 de ani, iar peste 3.300 au studii medii incomplete:

"Am făcut opt clase. Gimnaziul nu l-am absolvit, pentru că am ajuns în izolatorul de detenţie preventivă. Am bătut pe cineva, după ce am fost în club cu prietenii."

Pentru a se integra mai bine în societate după eliberare, deţinuţii beneficiază de diferite programe de educaţie. 

"În penitenciarul nr-18 sunt programe, care sunt bazate pe teoria comportamentului cognitiv, pe comportament de fapt", a declarat psihologul Penitenciarului nr-18, Tatiana Cucu. 

Iar unii deţinuţi participă şi la predicile preoţilor.

"Sunt oameni, care au descoperit pe Dumnezeu dincolo de gratii, sunt oameni care au descoperit ce înseamnă a ierta, a iubi. Sunt oameni care au descoperit ce înseamna valoarea vieţii şi a familiei", a spus preşedintele de sector sinodal în cadrul, Maxim Melinti. 

În Republica Moldova există 17 penitenciare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu