PUBLIKA WORLD. Violenţe în Catalonia. Zeci de răniţi în urma intervenţiei poliţiei (VIDEO)

Embed:

Spania se confruntă cu cea mai mare criză politică din istoria recentă, generată de referendumul pentru independenţa Cataloniei.

Scurtinul programat duminică a fost declarat ilegal de guvernului spaniol, dar separatiştii catalanii nu renunţă la vot şi spun că vor merge înainte. Asta deşi autorităţile spaniole au anunţat că vor bloca referendumul prin orice mijloace.

Trupe speciale ale poliției spaniole au intrat în forță duminică dimineață în secția unde urma să voteze șeful executivului separatist regional catalan Carles Puigdemont.

Cu puțin timp înainte de deschiderea secțiilor de votare, la ora 9:00 , polițiștii formaseră un cordon în jurul centrului sportiv din Girona, unde Puigdemont urma să voteze. Poliția a îndepărtat mulțimea, forțând apoi intrarea pentru a confisca materialul de vot.

Nouă persoane au fost internate în urma confruntărilor izbucnite în Catalonia între poliţia spaniolă şi activiştii catalani care voiau să voteze în cadrul referendumului pentru independenţă. Potrivit serviciilor de urgenţă catalane, acestea au suferit diverse răni şi atacuri de panică. Cel puţin 38 de oameni au fost răniţi.

„Serviciile de urgenţă au oferit asistenţă medicală unui număr de 38 de persoane, rănite în confruntări cu poliţia. Leziuni uşoare s-au înregistrat în cazul a 35 dintre acestea, în timp ce trei persoane au suferit răni de o gravitate moderată“, a informat ministerul catalan al sănătăţii într-un mesaj publicat pe Twitter.    Liderul separatist catalan Carles Puigdemont a denunţat „violenţa nejustificată“ de care a făcut uz poliţia naţională la Barcelona pentru a-i dispersa pe cei care intenţionau să voteze în cadrul referendumului privind independenţa Cataloniei, interzis de Guvernul de la Madrid, relevă AFP.  

„Utilizarea nejustificată a violenţei, iraţională şi iresponsabilă, de către statul spaniol nu opreşte voinţa catalanilor“, le-a spus el jurnaliştilor, notează dhnet.be.    Poliţia spaniolă a tras cu gloanţe de cauciuc în apropierea unei secţii de votare din Barcelona, potrivit unor martori oculari citaţi de El Periodico, transmite Reuters.


 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu