PUBLIKA WORLD: Mii de oameni din Erevan au comemorat genocidul armean din 1915

Embed:

Ceremonii impresionante la Erevan, unde mii de oameni au participat la comemorarea masacrului de acum mai bine de un secol, când un milion şi jumătate de armeni au fost ucişi de turcii otomani.

Oamenii au depus flori şi s-au rugat la monumentul ridicat pe un deal de lângă capitala Erevan. Cei prezenți s-au rugat pentru sufletele celor uciși cu bestialitate de forțele otomane.

”Astăzi este zi de doliu pentru fiecare armean, este ziua în care comemorăm genocidul din 1915. Este o zi grea dar sunt bucuros că oamenii păstrează în memorie această dată și sunt sigur că vor ține minte întotdeauna.”

La începutul secolului trecut, după înlăturarea de la putere a sultanului, noile autorităţi au declanşat o amplă campanie de exterminare a armenilor din imperiul otoman.

Potrivit unor statistici, în 1914, erau peste 2 milioane de armeni în imperiul otoman, pentru ca la sfârşitul primului război mondial să fie mai puţin de 400 de mii, din cauza deportărilor şi a masacrelor organizate. 29 de ţări din Europa şi America, inclusiv organizaţii precum Consiliul Europei, au recunoscut genocidul armean.

Turcia respinge datele istorice şi susţine că uciderea armenilor nu a fost un genocid.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu