Publika TV despre “7 aprilie”. Comunicat

Embed:

În ultimul timp se încearcă tot mai intens asocierea unor jurnalişti ai Publika TV cu acţiuni pretins ilegale, în special legate de „dosarul 7 aprilie”. Aceasta se întâmplă în condiţiile în care de trei ani Procuratura Generală, Serviciul de Informaţii şi Securitate, precum şi două Comisii speciale de anchetă nu au prezentat un răspuns exhaustiv în privinţa vinovaţilor de violenţele din 7 aprilie 2009.

La sfârşitul lunii octombrie 2011, într-un interviu pentru ziarul „Timpul de dimineaţă” prim-viceprocurorul general, Andrei Pântea a încercat să acrediteze ideea unei legături între moderatoarea emisiunii Fabrika, Natalia Morari, deputatul comunist, Mark Tkaciuk, și bloggerul rus, Eduard Baghirov. Pântea a răspândit mai multe informații false și defăimătoare, din care motiv Publika TV și Natalia Morari l-au acționat în judecată. Această idee este sugerată şi prin mai multe scurgeri intenţionate de informaţii din „dosarul 7 aprilie”, care sunt menţionate în continuare.

Pe 6 martie 2012, pe un blog anonim (http://onlinegazeta.wordpress.com) a fost publicată stenograma audierii de către procurori şi reprezentanţii SIS a bloggerului Ghenadie Brega. Procuratura şi SIS nu s-au autosesizat în privinţa apariţiei publice a unor informaţii din dosare. Mai mult, specialiştii IT susţin că blogul anonim a fost creat de pe o adresa de IP gestionată de Centrul de Telecomunicaţii Speciale, instituţie subordonată SIS.

Recent portalul www.union.md  a publicat mai multe informaţii, pretins a fi „o comunicare prin SMS între Natalia Morari şi Mark Tkaciuk”. Informaţia a fost preluată şi de alte instituţii media, în special de ziarul „Jurnal de Chişinău” şi portalul www.apropomagazin.md . Copii ale descifrării acestor pretinse interceptări au fost trimise la mai multe instituţii media din nou de către o sursă anonimă – „colegii de breaslă” s-au grăbit să răspândească informații false și defăimătoare, publicând o „scrisoare adusă din viitor” (vezi mai jos).

Pe 7 aprilie 2012 mai multe instituţii media, inclusiv PRO TV Chişinău, PRIME TV, Jurnal TV, portalurile informaţionale www.inprofunzime.md, wwww.unimedia.md, wwww.union.md, wwww.jurnal.md etc, au difuzat un film despre "7 aprilie" realizat de un autor anonim.Pentru a da credibilitate informaţiilor din filmul anonim, procurorul general, Valeriu Zubco, ministrul de Interne, Alexei Roibu şi directorul interimar al Serviciului de Informaţii şi Securitate, Valentin Dediu au participat într-o emisiune la PRIME TV şi au recunoscut că „unele informaţii sunt adevărate” şi că au avut loc scurgeri din dosarul „7 aprilie”– confirmând încă o dată problemele acestor instituții la capitolul secretul urmăririi penale și respectarea dreptului la secretul corespondenței.

Recent de la tribuna centrală a Parlamentului unii deputaţi au cerut cercetarea penală a reporterului Publika TV, Victoria Kriukova, acuzând-o de complicitate în „evadarea” bloggerului Eduard Baghirov.

Aceste dar şi alte acţiuni ne fac să constatăm că de fapt ţinta reală este Publika TV. Singura televiziune de ştiri din Moldova a devenit ţinta unei ample campanii de discreditare cu scopul de a se face presiuni asupra politicii editoriale a postului. În această campanie sunt implicate atât instituţii ale statului, cât şi unele surse de informare în masă.

În context se înscrie şi boicotarea televiziunii de către toate formaţiunile parlamentare. Suntem atacaţi şi criticaţi pentru că în cei doi ani de la lansare am reuşit să ne impunem ca principal formator al agendei publice. Publika TV şi-a asumat să condamne iresponsabilitatea politicienilor şi funcţionarilor, indiferent de culoarea politică şi să modernizeze societatea.

Pe această cale, facem apel la organizaţiile media naţionale şi de peste hotare, precum şi la instituţiile internaţionale acreditate la Chişinău ca să ia atitudine faţă de presiunile care se fac la adresa Publika TV.

La rândul nostru, declarăm că vom apela la toate instrumentele legale pentru a apăra interesele jurnaliştilor noştri, dar şi imaginea instituţiei, și vom continua să monitorizăm cu stricteţe activitatea instituţiilor de stat, inclusiv a Procuraturii Generale, a ministerului de Interne şi a Serviciului de Informaţii şi Securitate. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu