Publika TV a informat misiunile diplomatice despre comportamentul agresiv al liderului DA. "Jurnaliştii trebuie să fie lăsaţi să-şi facă munca"

Embed:

Publika TV a informat misiunile diplomatice despre comportamentul agresiv al liderului DA, Andrei Năstase, în raport cu jurnaliştii postului nostru de televiziune. Asta după ce, în cadrul unei conferinţe de presă, reporterul Publika TV Oxana Bodnar a fost insultată şi bruscată de politician.

Atitudinea liderului DA a fost condamnată şi de organizaţiile de media, care menţionează că acest comportament contravine principiilor statului de drept.

"Nimic nu justifică îngrădirea accesului jurnaliştilor la evenimentele care sunt publice. Şi cu atât mai mult, nu este admisibil ca oricare lider politic sau şef de administraţie să administreze şi să împiedice jurnaliştii să-şi facă munca. Într-un stat de drept, politicienii trebuie să aibă un comportament adecvat şi, respectiv, să lase presa, fie şi critică, fie care nu este prea critică, jurnaliştii trebuie să fie lăsaţi să-şi facă munca", a declarat Cornelia Cozonac, directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

Echipa Publika a sesizat şi Inspectoratul General de Poliție, căruia îi cere să investigheze acest abuz din partea unui politician, care prin acțiunile sale împiedică jurnaliştii să-şi desfăşoare activitatea.

PUBLIKA.MD aminteşte că la începutul lunii septembrie, Publika TV a făcut un apel către organizaţiile de media şi ambasadele străine acreditate în ţara noastră să condamne comportamentul agresiv al unor lideri şi membri de partide.

"Misiunilor Diplomatice acreditate la Chișinău, Reprezentanțele oficiale ale partenerilor strategici de dezvoltare ai Republicii Moldova, Oficiilor instituțiilor europene și internaționale din Republica Moldova.

Adresăm această scrisoare deschisă cu dorința de a atenționa despre un nou caz de agresare a jurnaliştilor Publika TV de către preşedintele Partidului Platforma DA, Andrei Năstase. Luni, 23 octombrie, reporterul Oxana Bodnar a fost intimidată de liderul PPDA. Mai mult, Andrei Năstase a încercat să o scoată cu forţa din sala de conferinţe pe colega noastră.

În acest context, reamintim despre o situație existentă de mai multă vreme, dar care, prin vehemența si agresivitatea la care a ajuns, nu mai poate rămâne fără răspuns. Este vorba despre ceea ce deja putem numi o campanie de defăimare a postului Publika TV, respectiv a personalului acestuia, derulată de către două formațiuni politice din Republica Moldova: Partidul Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate.

Din motive pe care nu vom încerca noi să le identificăm, PPDA şi PAS transformă presa incomodă lor în sursă de conflict și de autovictimizare. Pentru aceasta, PPDA și PAS, respectiv liderii lor, recurg la o serie de metode murdare, devenite deja strategie curentă și campanie agresivă, derulate prin următoarele categorii de acțiuni:

- defăimarea virulentă și diabolizarea continuă a postului Publika TV în diverse manifestări publice, în luări de cuvânt, diverse demersuri și adresări și alte acțiuni premeditate;

- jignirea repetată a angajaților postului tv prin atribuirea de calificative și etichete incompatibile cu noțiunea de "decență";

- incitarea directă și indirectă la acțiuni violente împotriva postului Publika TV prin îndemnuri care sugerau chiar distrugerea fizică a sediilor sau atacarea fizică a angajaților;

- amenințarea cu represalii și acțiuni “justițiare” împotriva jurnaliștilor Publika TV, rostite în diverse contexte: mitinguri, conferințe publice, emisiuni tv;

- tolerarea manifestărilor agresive fizice și verbale împotriva reporterilor postului tv, manifestată prin lipsa oricărei condamnări explicite a repetatelor agresări a echipelor de jurnaliști la manifestații și proteste organizate public de către cele două formațiuni politice;

- răspândirea de informații false, distorsionate și manipulatoare cu privire la activitatea postului tv și la activitatea angajaților acestuia, în diverse medii: profesional, social, politic, diplomatic etc.;

- insinuarea faptului că postul tv ar derula un linșaj mediatic împotriva liderilor PPDA și PAS;

- interzicerea accesului jurnaliștilor la manifestări ale formațiunilor respective, deși, inițial, aceștia au fost invitați;

- evitarea participării la emisiuni ale celor două posturi sub pretextul fals al linșajului mediatic, tocmai pentru ca apoi să se poată victimiza și să poată învinovăți postul de tratament discriminatoriu;

În aceste condiţii, postul Publika TV solicită tuturor celor supuși campaniei de dezinformare derulată de PPDA și PAS și de către liderii lor să privească demersurile defăimătoare ale acestora cu precauția necesară și să facă uz de obiectivitate și echidistanță.

Publika TV poate demonta cu uşurință orice falsă acuzație și poate pune la dispoziția celor interesați de adevăr probele necesare: materiale video, link-uri, material tipărit și alte tipuri de dovezi în sprijinul celor afirmate mai sus.

Considerăm că diferența de opinii, de abordare sau de viziune cu privire la fapte, întâmplări sau evenimente constituie elemente fundamentale ale libertății de exprimare a presei într-o societate democratică. Însă, strategii îndreptate împotriva presei incomode de tipul celor utilizate de PPDA și PAS sunt îndreptate, de fapt, împotriva ideii de democrație.
Cu asemenea practici, PPDA și PAS acționează împotriva principiilor îmbrățişate inclusiv de către familia politică europeană din care cele două formațiuni pretind că fac parte".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu