Publika schimbă Moldova! Mii de oameni s-au alăturat în 2012 campaniilor lansate de postul nostru de televiziune

Embed:

"Pune mâna pe lopată", "Adevăruri adevărate", "Copiii văd, copiii fac", "Dă-i de lucru primarului tău", "Vara în oraş", "Eu sunt Moldova", "Nu dau, nu iau", "Viaţa are prioritate". Sunt campaniile pe care Publika TV le-a lansat pe parcursul anului 2012.

Aşa cum v-am obişnuit, am organizat aceste acţiuni împreună cu dumneavoastră, telespectatorii. Nu aţi ezitat şi ne-aţi spus cu ce probleme se confruntă localităţile dumneavoastră, aţi avut curajul şi i-aţi pus la muncă pe primari, v-am convins să spuneţi, alături de noi, "Eu sunt Moldova", ne-am distrat, împreună, vara în oraş, aţi spus, alături de noi, NU corupţiei şi aţi contribuit la prevenirea accidentelor. V-aţi implicat. Astfel, ne-aţi arătat că vă pasă. Iar noi v-am demonstrat, zi de zi, că Publika schimbă Moldova!

Vă propunem să urmărim împreună o retrospectivă a campaniilor Publika TV.

Campania "PUNE MÂNA PE LOPATĂ"

În luna februarie, când Moldova era în nămeţi, Publika TV a lansat o campanie de deszăpezire a Capitalei cu genericul "Pune mâna pe lopată". Am vrut să-i mobilizăm pe oameni să iasă din case şi să cureţe de nămeţi curţile blocurilor în care locuiesc. Primul om căruia Publika TV i-a înmânat o lopată a fost chiar primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă. El a ieşit împreună cu mai mulţi colegi, pentru a participa la campania de deszăpezire a străzilor din preajma Primăriei.

Primarul a mobilizat mai mulţi funcţionari publici la lucrările de deszăpezire a străzilor, drept exemplu pentru alţi locuitori ai Capitalei. "De la mic la mare la deszăpezire să iasă fiecare!", a spus Dorin Chirtoacă.

Oamenii au fost foarte receptivi, nu au stat mult pe gânduri şi au pus mâna pe lopeţi.

" Ar fi bine fiecare la casa lui să facă ordine aşa cum facem şi noi şi ar fi mai bine pentru toţi. "

Şi unii locuitori din oraşul Bălţi s-au alăturat campaniei Publika TV "Pune mâna pe lopată".

"Am auzit despre acţiunea de la Publika "Pune mâna pe lopată" şi am găsit timp şi lopată pentru a face regulă în ograda unde locuim".

"Eu curăţ pentru ca dimineaţa când voi merge la şcoală să îmi fie mai uşor".

"Ne-am unit pentru a participa la campania Publika TV. Ne-am propus să curăţăm drumul din preajmă de omăt, pentru că autorităţile locale nu reuşesc să facă acest lucru".

În acelaşi timp, i-am îndemnat pe telespectatorii noştri să ne expedieze imagini din timpul ce deszăpezirii. Timp de două săptămâni, cât a durat campania, am primit mai multe poze, pe care le-am făcut publice.


*************************************************

 Campania "ZÂMBEŞTE, LUMEA TE IUBEŞTE"


"Zâmbeşte, lumea te iubeşte!" Acesta a fost îndemnul campaniei Publika TV. Timp de o lună, în prag de 1 aprilie, am încercat să le redăm oamenilor buna dispoziţie. Le-am împărţit baloane cu simbolul zâmbetului, i-am îndemnat să zâmbească şi i-am rugat să transmită mesajul mai departe.

"Este o idee foarte bună. Sunt bucuros de o aşa iniţiativă, o să-l port în oraş ca să mă vadă toţi oamenii", a spus un partipant al campanie.

"E o idee foarte bună, fiindcă lumea e mereu în mişcare şi chiar lipsesc zâmbetele uneori", a spus un alt participant.

În acelaşi timp, la redacţie au venit peste două mii de fotografii şi imagini video care imortalizau cele mai frumoase zâmbete. Telespectatorii ne-au demonstrat că pot rămâne optimişti în pofida problemelor vieţii.

La finalul campaniei, cele mai frumoase zâmbete au fost premiate.

"A venit timpul să-i cunoaştem pe câştigătorii campaniei, pe care îi am lângă mine. Este vorba despre Tatiana Gumene şi micuţa Oana, două zâmbete care ne-au impresionat. Şi pe Egor, micuţul care ne-a făcut şi pe noi să zâmbim prin buna lui dispoziţie".

Premiul pentru cea mai bună poză a ajuns la Tatiana Gumene şi micuţa Oana, care au primit în dar un aparat foto, iar micuţul Egor s-a ales cu o cameră video pentru cele mai frumoase imagini video.

Campania Publika TV s-a încheiat, dar noi vă îndemnăm în continuare să zâmbiţi cât mai des, pentru că aveţi destule motive să o faceţi.

************************************************

Campania " ADEVĂRURI ADEVĂRATE"

A urmat o campanie plină de sentimente şi valori. De multe ori sentimentele rămân ascunse, iar cuvintele, care pot schimba vieţi, nu sunt spuse. Lucruri simple, dar cu multă încărcătură emotivă, trec pe lângă noi neobservate. Dragoste, prietenie, respect, ură sau ruşine. Nu sunt simple cuvinte, ci "Adevăruri adevărate". Ne-am convins de aceasta împreună cu telespectatorii noştri.

"Prietenia este atunci când te înţelege cineva şi tu pe el. Se te ajute la nevoie şi să te ajute. Asta e prietenie". 

"Prietenia este ceva sfânt pentru că prietenii adevăraţi la nevoie se cunosc".

"Nu te mai înţelege nimeni şi tu rămâi singur cu tine şi discuţi numai tu singur cu tine. Atunci e singurătate cred că".

"Cuvântul mândrie are mai multe conotaţii. Mândrie faţă de ţară, de părinţi, de baştină. Te mândreşti cu rezultatele obţinute în activitate".

"Omul mândru poate face celor din jur mult rău. Atunci când el se poziţionează mai presus decât ceilalţi"

 "Prostie ca şi calitate - atunci, când nu realizezi ceea ce faci, sau realizezi intenţionat. De fapt este o calitate negativă".

"Pentru mine speranţa în primul rând e destinul la bucăţica asta de pământ, Republica Moldova".

"O aşteptare, un vis pe care doreşti să-l realizezi. Dacă ai ambiţie şi într-adevăr doreşti să faci ceva pentru ceea ce speri, cred că da".

"Indiferenţa este o stare a omului când nu-i pasă de nimic, absolut de nimic".

Am încheiat campania într-o ediţie specială a emisiunii Vox Publika, în cadrul căreia am aflat care sunt, în opinia moldovenilor, primele trei cele mai importante emoţii şi sentimente ce conduc lumea.


****************************************************

Campania "COPIII VĂD, COPIII FAC"

Copiii văd, copiii fac. Acesta a fost motto-ul unei alte campanii lansate de Publika TV. Timp de două săptămâni, i-am îndemnat pe cei maturi să fie mai atenţi la ceea ce spun şi fac. Am făcut deosebire între cuvinte şi fapte şi am analizat impactul lor asupra copiilor. Am realizat un şir de reportaje despre copii. Unele poveşti triste, altele – frumoase şi pline de exemple pozitive.

Copilăria acestor micuţi este plină de violenţă, foamete şi sărăcie. Mama lor, concubinul acesteia şi bunica, în loc să le asigure cel puţin strictul necesar, aleg compania paharului şi chiar îi alungă pe copii de acasă.

"Când tata era viu, nu era aşa. Dar pe mine nenea m-a dat cu capul de pod şi noi ne temem de el şi fugim de acasă".

Greu de crezut, dar, din cauza iresponsabilităţii părinţilor, aceşti copii nu ştiu ce însemnă igienă personală.

"Cumpără vin şi beau. Noi de o lună de zile nu ne-am spălat. Şi noi o întrebăm pe mama: "Noi când o să ne băim?" şi mama zice că mâine. Pe urmă mama se îmbată şi tot aşa, nu ne mai băieşte".

Iar de studii, nici vorbă nu poate fi.

"În ce clasă eşti acum? – Clasa a IV-a. – Şi de ce nu poţi citi? – Nu ştiu. Trebuia mama să mă înveţe de mititică. La şcoală e mai bine decât acasă. – De ce? – Că la şcoală ne mai hrăneşte, dar acasă nu chiar".

Ce fac autorităţile pentru a-i ajuta pe aceşti copii?

"Care ar fi implicarea noastră ca să fie rezultatul azi primit sau mâine, eu să vă spun sincer - nu cunosc", a declarat asistenta socială Zinaida Benderscaia.

"Este greşeala autorităţilor locale, care până acuma n-au luat, n-au scos aceşti copii din această familie şi să le ofere un alt mediu familial", a declarat avocatul parlamentar Tamara Plămădeală.

Având o astfel de viaţă, aceşti copii au o singură dorinţă.

"Mama pe noi ne bate şi eu vreau să mă duc de aici".

În propria lor familie au avut parte doar de necazuri. Însă viaţa li s-a schimbat odată ce au ajuns într-o casă de tip familial din Petreşti, Ungheni. Fraţii Eugen şi Costel au găsit afecţiune printre oameni străini, care au ajuns pentru ei model de urmat în viaţă.

"Ne ascultă mai atent, vorbim, ne împăcăm, ne apără, e ca o mamă".

"Tare mi-e jale de ei. Am văzut multe cazuri în familii când copiii şedeau flămânzi, murdari şi am zis să deschid eu acasă casă de copii, să am copii mulţi", a declarat asistentul maternal Maria Rotaru.

Maria Rotaru are grijă ca micuţii să nu ducă lipsă de nimic şi, cel mai important, le dăruieşte dragostea de mamă. Până să ajungă aici, au trăit un calvar.

"Plângeam pentru că suntem sărmani şi nu aveau cu ce să ne întreţină părinţii noştri. Vroiam să avem o casă frumoasă, mare", a spus Eugen.

"Era sfadă, n-aveau cu ce să ne întreţină, nu ajungeau bani".

"Dacă nu nimeresc în aşa tip familiar, ei se distrug. Aşa pot avea un viitor foarte bun", a mai spus Maria Rotaru.

În astfel de condiţii, copiii par să fie feriţi de riscurile străzii şi spun că ştiu deja ce trăsături de caracter ar vrea să preia de la cei care i-au primit în familie.

"De la tanti Maria vreau ca să iau toată sinceritatea, toată hărnicia. Iar de la domnul Arcadie vreau să iau omenia lui", a spus Costel.

În cadrul campaniei "Copiii văd, copiii fac" am aflat cum percep micuţii lumea şi cum se poziţionează ei în raport cu adulţii.

– Ce fac copiii mai bine decât maturii? – Aleargă.

- Se joacă, scriu.

- Eu am făcut ceva care mămica mea nu poate. Ne-am dat cu capul în jos şi picioarele în sus, dar mămica mea nu putea.

Campania "Copiii văd, copiii fac" s-a încheiat pe 1 iunie, de Ziua Internaţională a Copilului, la o cină în familie, pregătită de oaspeţi dragi.


*************************************************

Campania "DĂ-I DE LUCRU PRIMARULUI TĂU"


La un an de când ne-am ales primarii şi consilierii locali, am lansat o nouă campanie - "Cere-i socoteală primarului tău". Am realizat ediţii speciale din mai multe oraşe ale ţării şi am abordat principalele probleme ale comunităţilor. În acelaşi timp, am încurajat cetăţenii să ceară explicaţii de la autorităţi pentru neîndeplinirea promisiunilor. Am început cu oraşul Cahul.

După un an de mandat, oamenii apreciau diferit activitatea primarului.

"El a făcut ce a putut, dar încă nu a reuşit să facă tot. Trebuia să facă mai mult".

"Să facă ordine în oraş şi să menţină curăţenia şi să facă ordine bineînţeles. Cred că depinde şi de lume, nu numai de primar, că el de unul singur nu poate face nimic".

Primarul localităţii spunea că lipsa banilor este cauza multor nerealizări. Totuşi, pe lângă problemele nesoluţionate, în Cahul s-au lansat şi proiecte de succes.

Reuşitele şi nereuşitele autorităţilor din Cahul_Ediţie specială, campanie

"Este vorba de reconstrucţia Lacului Sărat şi de forarea sondei pentru apa minerală. Sunt trei proiecte foarte importante înaintate în fondurile europene pe segmentul transfrontalier", a declarat primarului oraşului Cahul, Petru Burlacu.

Iar locuitorii oraşului Ungheni sunt deranjaţi cel mai mult de starea drumurilor.

"Prima problemă aşa sunt drumurile din Ungheni. A doua problemă sunt străzile murdare".

"Cred că drumurile. Sunt foarte deteriorate.  Asta cred că este problema numărul unu a Primăriei".

La un an de mandat, primarul oraşului susţinea că bugetul localităţii nu este suficient pentru rezolvarea problemelor. În locul drumurilor mai bune promitea însă trotuare şi parcări.

"Vom derula un proiect de renovare şi reconstrucţie capitală a circa 18 mii de metri pătraţi de trotuar şi parcări pentru maşini. Sunt şi acestea nişte probleme foarte mari", a declarat primarul oraşului Ungheni, Alexandru Ambros.

Înainte de alegerile locale din 2011, şi locuitorii oraşului Orhei semnalau mai multe probleme.

"Preţul la apă e mare. Prea mare. La Chişinău e mai ieftin".

După un an, primarul oraşului Orhei are cu ce se lăuda.

"Am prelungit rutele respective. În sectorul Lupoaica am prelungit ruta până la finele oraşului. Tariful în transportul public în oraşul Orhei nu s-a schimbat din 2006", a declarat primarul oraşului Orhei, Vitalie Colun.

Am încheiat campania în capitala ţării. În programul său electoral, Dorin Chirtoacă a făcut peste 30 de promisiuni. Până la campania noastră, mai puţin de 10 au fost îndeplinite parţial, unele - încă pe durata primului său mandat.

"S-a făcut câte ceva. A început reparaţia drumurilor, oraşul devine tot mai curat, dar de lucru mai este".

"Toate promisiunile nu cred că au fost îndeplinite, dar oricum, ceva pentru Capitală a făcut, drumuri reparate, troleibuze noi aduse şi sunt multe altele.

"Cel puţin atunci când treci pe strada Munceşti, nu miroase atât de urât. Pentru mine acest lucru este foarte important".

Una dintre problemele nesoluţionate în municipiul Chişinău ţine de construcţiile neautorizate. Primarul se apără şi spune că autoritatea locală a fost lipsită de competenţele care i-ar permite să lupte cu acest flagel.

"Până în anul 2003, Primăria avea dreptul să demoleze construcţiile neautorizate din municipalitate. Din anul 2003 aceste competente au fost luate de la primărie Chisinau si au fost transferate la inspectia de stat in constructii. Primaria astăzi nu are instrumente legale în afara de presiune si demolare fortata in afara legii nu are", a declarat Dorin Chirtoacă.

***************************************************

Campania "VARA ÎN ORAŞ"

O nouă iniţiativă marca Publika TV a dat ritmul verii. Este vorba despre proiectul "Vara în oraş". Timp de două luni, weekend de weekend, postul nostru de televiziune a organizat un şir de evenimente în aer liber în toate sectoarele Capitalei. Primul concert a avut loc la Ciocana, unde a urcat în scenă formaţia "Gândul Mâţei".

În sectorul Râşcani al Capitalei, zeci de persoane au urmărit pe un ecran instalat pe bulevardul Grigore Vieru filmele de scurt metraj ale regizorului Igor Cobâleanski.

Iar în centrul Chişinăului, lângă Arcul de Triumf, atmosfera a fost încinsă de Trupa Angry Band şi colegul nostru Sergiu Voloc.

"Chiar mi-a plăcut proiectul Publika TV şi este foarte avantajos pentru tineri şi imi place foarte mult vara în oraş".

"Mă simt minunat. Îmi place foarte mult. Sunteţi foarte buni".

"În parcul de pe strada Miron Costin din Capitală am avut parte de demonstraţii de hip-hop, breakdance şi artă graffiti".

Proiectul Publika TV "Vara în oraş" s-a încheiat pe 18 august cu spectacolul "Necro Titanium", susţinut în spaţiul public "Apartamentul Deschis". Vizitatorii au discutat cu membrii echipei "foosbook" despre realitatea pe care o trăiesc moldovenii. La final, ei au avut parte şi de un pahar de sangria.

******************************************************

Campaniile "ARBOREAZĂ UN DRAPEL" şi "EU SUNT MOLDOVA"

Din 2010, Publika TV lansează campanii speciale cu ocazia Zilei Independenţei. "Arborează un drapel" şi "EU sunt Moldova" au devenit deja tradiţionale. Scopul este de a dezvolta patriotismul şi mândria de a fi moldovean. Simbolul campaniei este drapelul de stat al Republicii Moldova.

În acest an, în perioada 6-26 august, o echipă Publika TV a arborat în fiecare zi câte trei drapele în diferite localităţi. Primul tricolor a fost arborat în oraşul Lipcani din raionul Briceni.

Un alt tricolor a fost arborat la Grimăncăuţi, Briceni.

"Când s-a intonat imnul şi s-a ridicat drapelul, am simţit dragostea de patrie şi necesitatea care trebuie să o aibă orice om de această patrie", a spus medaliatul cu bronz la jocurile olimpice de la Beijing din 2008, Veaceslav Gojan.

"Oraşul Otaci este parte integră a ţării şi toate etniile de aici convieţuiesc paşnic. Noi suntem bucuroşi să primim în dar drapelul ţării", a spus primarul oraşului Otaci, Vasile Traghira.

A urmat localitatea Glinjeni din raionul Făleşti, unde echipa noastră a fost aşteptată cu o horă tradiţională. Iar pe 17 august, echipa Publika TV a ajuns şi în satul Lozova, raionul Străşeni.

În satul Copanca din Căuşeni, echipa noastră a fost întâmpinată, tradiţional, cu pâine şi sare.

"Suntem bucuroşi că aţi venit şi în satul nostru. Primiţi pâine şi sare în semn de recunoştinţă pentru faptul că aţi venit pe meleagurile noastre", a declarat primarul satului Copanca, Afanase Cuţari.

Campania "EU sunt Moldova" s-a încheiat pe 26 august cu un concert de zile mari în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet. Evenimentul a debutat cu un program muzical oferit de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale şi a culminat cu un recital open air, susţinut în premieră de proiectul "Carla`s Dreams", acompaniat de trupa "Angry Band".

Timp de trei săptămâni, echipa Publika TV a vizitat 50 de localităţi din 16 raioane ale Moldovei, unde a arborat câte un tricolor.

***************************************************

Campania "NU DAU, NU IAU"


Mita a ajuns să fie parte integrantă a vieţii moldovenilor. Pentru că vrem să trăim într-o ţară unde LEGEA, şi nu banul să fie la putere, Publika TV a lansat campania "Nu dau şi nu iau mită". I-am îndemnat pe telespectatorii noştri să nu tolereze corupţia. Personajul principal al campaniei, cel mai aprig luptător cu fenomenul corupţiei, a fost SuperVoloc. El le-a oferit oamenilor plicuri cu mesaje prin care i-a îndemnat să nu ia mită. Iar toţi cei care au venit la zidul Publika TV pentru a spune NU corupţiei au încercat costumul eroului nostru şi au făcut poze.

Pe toată durata campaniei, am elaborat şi un sondaj pe site-ul publika.md. Sute de telespectatori au spus ce au gândit şi au ales cele mai corupte, în opinia lor, domenii şi instituţii. La final, am făcut un bilanţ. Astfel, în opinia participanţilor la sondaj, justiţia este domeniul cel mai corupt în Republica Moldova. Iar eroul campaniei, Super Voloc, a oferit un "premiu-surpriză" reprezentanţilor Curţii Supreme de Justiţie.


**************************************************

Campania PUBLIKA PĂZEŞTE BOSTĂNĂRIA

De pe 31 octombrie, timp de o săptămână, Publika TV a păzit bostănăria. În cadrul unei campanii interactive, zeci de telespectatori au venit la sediul nostru cu dovleci dintre cei mai frumoşi, iar noi i-am arătat întregii ţări. V-am învăţat cum să transformaţi bostanii în adevărate obiecte de artă.

"Noi ne străduim să-l folosim nu numai ca produs alimentar, dar şi ca un produs de decor al meselor.  De la cea mai simplă plăcintă şi până la cea mai complicată floare. Şi chipuri de animale, de oameni hazlii, tot ce doriţi", a declarat specialistul în carving Valerian Ciocan.

În acelaşi timp, v-am delectat cu multă muzică bună.

În ultima zi a campaniei, bostănăria noastră s-a mutat în centrul Capitalei, unde aţi avut parte de multă distracţie. V-am servit cu vin fiert şi plăcinte cu dovleac, pregătite de două gospodine din Hârbovăţ, Anenii Noi.Iar cei care au adus cei mai frumoşi bostani au fost premiaţi cu diplome, un cuptor electric, un telefon mobil şi un aparat de fotografiat.


**************************************************

Campania "VIAŢA ARE PRIORITATE"

A urmat o campanie de sensibilizare a opiniei publice, cu genericul "Viaţa are prioritate. Cunoaşte, respectă, implică-te!". Timp de o lună,  v-am îndemnat să veniţi la Zidul Publika TV din centrul Capitalei cu fotografii în care aţi surprins încălcări în trafic sau să trimiteţi imaginile pe adresa redacţiei noastre. Mai mult, am încercat să descoperim cele mai periculoase porţiuni de drum. Am organizat un flashmob la trecerea de cale ferată de la Mereni, acolo unde a avut loc unul dintre cele mai grave accidente rutiere.

Am mers şi la Călăraşi, unde, recent, a avut loc încă un accident la trecerea pe calea ferată. Un grup de elevi au organizat o acţiune similară, în încercarea de a responsabiliza şoferii, dar şi de a atrage atenţia autorităţilor asupra unui fenomen care îndoliază tot mai multe familii.

Campaniei noastre s-a alăturat şi Automobil Club. Un grup de tineri a desenat câteva zebre la una dintre cele mai aglomerate intersecţii din Chişinău.

V-am prezentat şi unele poveşti impresionante ale unor oameni care au ajuns victime ale greşelilor din trafic. Toţi au înţeles mesajul nostru: "Pe traseu nicio regulă nu este în plus, niciun om nu este doar pieton sau şofer, toţi suntem responsabili!"


***************************************************

Campania "OAMENI PENTRU OAMENI"

"Oameni pentru oameni. Tu poţi face o minune" este o nouă campanie lansată, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, de Publika TV. Până pe 7 ianuarie, vom dezvălui poveştile a zece eroi care, în pofida greutăţilor, nu au renunţat la visurile lor. Ei speră că, susţinuţi de oamenii cu suflet mare, într-o bună zi acestea se vor realiza.

"Încercăm în această perioadă să le oferim mai mult, să facem o magie, fiindcă este foarte simplu sa îl ajuţi pe aproapele tău. După ce vom arăta toate istoriile, dacă cineva îşi regăseste un suflet mai apropiat, poate veni la noi sa aducă cadouri, iar noi vom avea grijă ca ele să ajungă la personajele noastre", a declarat editorul-şef Publika TV, Dina Perciun.

****************************************************


Acestea au fost campaniile noastre din anul 2012. Dar şirul lor nu se opreşte aici. Publika TV va fi, ca şi până acum, o platformă de comunicare publică. Vom cultiva, şi în continuare, împreună cu dumneavoastră, spiritul civic în fiecare dintre noi. Vă mulţumim că aţi fost alături de noi şi v-aţi implicat în campaniile noastre.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu