PUBLIKA REPORT. Război electoral la Hânceşti! S-a rupt blocul. Filat se implică

De astăzi oficial începe campania pentru alegerea unui deputat. Alexandru Botnari a refuzat mandatul ce i-a revenit din circumscripţia 38, iar acum sunt şapte pretendenţi. Înregistrarea candidaţilor s-a încheiat ieri. Agitaţia însă a început mult mai devreme şi este dusă direct de la la Chişinău.
La turaţii nebune lucrează partidele, care îşi trimit echipele pentru a face loc omului lor în Parlament.
Înainte să înceapă campania, observatorii politici spuneau că alegerile din Hânceşti vor fi un adevărat test pentru prezidenţiale. Deja s-a produs ceea ce era de aşteptat: s-a rupt blocul ACUM. Gâlceava politică a început încă la etapa când nici nu erau aleşi candidaţii.
 
PAS o promovează pe Olesea Stamate. Din PAS a ieşit Grigore Cobzac să candideze independent, dar a ajuns să fie susţinut de PPDA. Dar liderii ambelor partide, care cândva formau blocul ACUM, Andrei Năstase şi Maia Sandu, sunt şi ei în concurenţă şi se pare că se întrec pe platoul prezidenţialelor. Partidul ŞOR, prin Vitalie Balinschi, promovează un program social cunoscut, deja-vu ca la Orhei.
 
Ion Mereuță înaintat de Partidul Democrat le este cunoscut localnicilor, cu o experienţă de lucru în administraţia din Hânceşti. Din partea socialiştilor s-a înscris în cursă medicul Ștefan Gațcan. PLDM l-a înaintat pe Anatol Postolachi, pentru care se va implica şi fostul prim-ministru Vlad Filat, ieşit din închisoare acum două luni. În lupta de la Hânceşti a intrat şi fostul primar de Chişinău, Dorin Chirtoacă, promovat de unionişti.
 
Ce interese politice ascunde această campanie şi care este miza alegerilor din 15 martie? analizează  ZINAIDA IVANSCHI, expert în probleme de administraţie publică locală, şi jurnalistul VICTOR NICHITUŞ.
loading...

Lasă un comentariu