PUBLIKA REPORT: Pericolele unei alianțe cu Moscova

Embed:

Planul rusesc de federalizare a Republicii Moldova a revenit în discuții după ce Partidul Democrat a făcut publică oferta președintelui Dodon pentru crearea unei coaliții de guvernare. Liderul neformal PSRM propunea semnarea unui document secret care să prevadă dezintegrarea țării prin federalizare. Această înțelegere urma să fie parafată simbolic de ambasadorul Federației Ruse la Chișinău.

Ideea nu este una noua. Acum 16 ani şi fostul președinte Vladimir Voronin a primit un astfel de „măr otrăvit” din partea Moscovei. Dar, fie experiența bogata a liderului comunist, fie insistența Occidentului au trecut pe linie moartă această ofertă. Dmitrii Kozak a revenit acum o săptămâna la Chișinău cu o nouă propunere, care se pare a fost acceptată de alianța de guvernare formată dincolo de termenele constituționale.

Jurnalistul Nicolae FEDERIUC şi istoricul Ruslan ŞEVCENCO punctează care sunt riscurile unei alianțe botezate de Moscova şi cât de pregătită este Republica Moldova să facă față unor provocări venite din est.

Urmăriţi Publika Report la ora 16.20.

Pe aceeaşi temă