PUBLIKA REPORT: O treime din produsele alimentare din lume sunt irosite

Embed:

O treime din produsele alimentare din lume sunt pierdute sau risipite. Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație şi Agricultură FAO, pierderile şi risipa alimentelor în statele industrializate (680 miliarde USD) este de aproape două ori mai mare în comparație cu țările în curs de dezvoltare (370 miliarde USD). Dincolo de aceste cifre în bani, omenirea irosește anual resurse necalculate de apă, sol, energie şi forța de muncă.

În fiecare an, un consumator din Europa și America de Nord face risipă de aproape o sută de kilograme de mâncare. De zece ori mai mult decât unul din Africa Sub-Sahariană sau Asia de sud și sud-est.

Potrivit calculelor FAO, 40 la sută din pierderi în țările în curs de dezvoltare au loc la etapele de post-recoltare și procesare, pe când în țările industrializate aproape jumătate de pierderi au loc la nivel de consumator și comerț cu amănuntul.

Ion TOMA, director adjunct al Agenției pentru Siguranța Alimentelor, şi Eduard ROBU, redactor șef portalul "Agricol.md", vorbesc despre cât consumă şi cât risipește un moldovean într-un an. Unde şi de ce se înregistrează cele mai mari pierderi de produse alimentare în Republica Moldova?

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu