Publika Report cu Rita Ursalovschi, la 16.20: Articolul 13 din Constituţie poate fi schimbat, afirmă deputatul Iurie Reniţă. Democraţii ar vota, spune Adrian Candu

Embed:

Azi se fac şase ani de când Curtea Constituţională a repus în drepturi limba româna în Republica Moldova. Însă de atunci articolul 13 din Constituţie a rămas neschimbat. Nu s-a adunat majoritate parlamentară pentru a susţine o astfel de iniţiativă, care s-a limitat la doar patru semnatari. Nici blocul ACUM, nici acei democraţi, nemaivorbind de cei socialişti, nu au dat continuitate deciziei Curţii Constituţionale, care a oferit Parlamentului o posibilitate istorică să facă o schimbare majoră în legea supremă a ţării.

Fostul deputat Valeriu Matei spunea că în 89, dar nu şi în 94, denumirea limbă moldovenească în baza grafiei latine a fost una de compromis, iar votul majoritar l-au dat agrarienii şi socialiştii de atunci.

Unul din deputaţii actualului parlament, reprezentant al blocului ACUM, Iurie Reniţă, afirmă astăzi că „articolul 13 poate fi modificat, într-o conjunctură mai favorabilă”. Iar democratul Adrian Candu dă asigurări că fracţiunea PDM ar vota.

Când va fi schimbat articolul 13, aflăm de la invitaţii ediţiei de la ora 16.20: deputatul PPDA Iurie Reniţă şi fostul deputat ŞTEFAN SECĂREANU.

loading...

Lasă un comentariu