PUBLIKA REPORT: 1 Mai, de la proteste la petrecere populară

Embed:

Astăzi este consemnată Ziua Internațională a Muncii. De când a intrat în calendar ca sărbătoare, această zi a avut mai multe semnificații.

De la comemorarea victimelor grevei generale a muncitorilor din Chicago (sfârșitul secolului al XIX-lea), proteste stradale pentru condiții mai bune de muncă (începutul secolului al XX-lea) şi până la manifestări organizate de stat cu parade propagandistice în țările lagărului socialist (jumătatea a doua a secolului al XX-lea).

Astăzi sărbătoarea s-a transformat într-o adevărată petrecere populară în aproape o sută de țări ale lumii. După marșuri stradale, oamenii se retrag la terase sau în parcuri unde petrec cu multă bere şi voie bună. Deși sindicatele susțin că şi astăzi respectarea drepturilor angajaților lasă de dorit, puțini mai pun problema așa cum a fost acum o sută de ani.

Călin VIERU, om de afaceri, şi Pavel CODREANU, primarul comunei Ruseștii Noi, raionul Ialoveni, meditează despre schimbarea conceptului de muncă de-a lungul anilor şi cum i-a afectat acest proces pe moldoveni.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu