PUBLIKA ONLINE. Persoanele oarbe ar putea să-şi recapete vederea cu ajutorul unui Vector viral

Embed:

Persoanele oarbe ar putea să-şi recapete vederea cu ajutorul unui Vector viral

Se estimează că în lume sunt aproximativ 285 de milioane de persoane cu deficiențe de vedere, iar 39 milioane dintre aceștia sunt orbi. Din fericire, 80% din toate tulburările vizuale pot fi tratate sau vindecate, cu excepția cazurilor de pierdere totală a vederii, în special din cauza degenerării severe a retinei.

Dar ar fi oare posibilă restabilirea funcției vizuale pentru pacienții orbi? Testele de laborator de la Universitatea Oxford demonstrează cum s-ar putea face acest lucru.

Într-un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences cercetătorii de la Oxford, conduși de Samantha de Silva, au arătat cum este posibil să se restabilească vederea oamenilor care suferă de orbire considerată anterior netratabilă.

Degenerările retinale moștenite pot avea ca rezultat o orbire datorată unei pierderi progresive a celulelor fotoreceptoare. Cercetătorii au introdus un vector viral în celulele retiniene găsite în spatele ochilor, care nu erau inițial sensibile la lumină.

Vectorul viral introduce o proteină sensibilă la lumină, numită melanopsin, care le permite acestor celule reziduale din retină să răspundă la lumină și să trimită semnale vizuale către creier.

În teste de laborator cu șoareci care sufereau de retinită pigmentoasă, cea mai comună cauză de orbire la tineri, cercetătorii au reușit să păstreze vederea șoarecilor la mai mult de un an. Șoarecii au demonstrat niveluri ridicate de percepție vizuală și au recunoscut obiecte în mediul lor.

Rezultatele sunt destul de promițătoare, iar următorul pas este iniţierea unui studiu clinic pentru a evalua eficienţa acestei metode la aplicarea ei în tratarea pacienților.

Ce schimbări tehnice au noile telefoane de la Google: Google Pixel şi Pixel XL

Anul trecut, s-au lansat primele telefoane create sub brand propriu de către Google. Acele modele au fost întitulate Google Pixel și Pixel XL. După aproximativ 12 luni, avem parte de niște ediții actualizate ale respectivelor gadgeturi.

Versiunea standard de Google Pixel 2 este construită în jurul unui panou OLED Full HD 1080p de 5 inci. Modelul XL face un salt până la 6 inci și o rezoluție nativă de 2880 x 1440 asociată unui panou P-OLED protejat cu Gorilla Glass 5.

În privința schimbărilor comparativ cu modelele de acum un an, Google Pixel 2 este aproape identic din afară cu primul Pixel.

În continuare, există pe spate un senzor de amprentă pe ambele terminale, dar acum este amplasat mai jos și oficialii companiei americane se laudă că ar fi cel mai rapid de pe un telefon mobil. Tot pe spate, avem camera principală cu un obiectiv mai mare și un sistem de lentile ce iese un pic în afara telefonului.

Ca funcții suplimentare derivate din design, Google a introdus în noile dispozitive Pixel margini care, la presiune, execută diverse comenzi personalizabile. Implicit, apelează Google Assistant sau pun un apel pe silențios când strângi mai tare telefonul în mână.

Cei care folosesc DxOMark ca referință pentru calitatea fotografiilor realizate de mobile, vor fi uimiți să afle că Google Pixel 2 a obținut un scor de 98 de puncte.

Ca termen de comparație, iPhone 8 Plus și Galaxy Note 8 au fost cele mai bune până la această oră cu 94 de puncte. În privința specificațiilor tehnice, telefoanele vor avea 4GB RAM și vor folosi același chip SoC Snapdragon 835 pe care l-am văzut în toate dispozitivele de top din ultimul an, inclusiv Galaxy S8.

Sistemul de operare preinstalat va fi Android 8.0. Google Pixel 2 va fi disponibil în trei variante de culoare: alb, negru și albăstrui.

Prețul de start este de 650 de dolari pentru versiunea de 64GB. Varianta XL va putea fi cumpărată doar pe alb sau negru cu un preț de start de 850 de dolari pentru 64GB.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu